Проблемът е разнолик.Става дума за висококвалифицираните работници и дефицитът им

...
Проблемът е разнолик.Става дума за висококвалифицираните работници и дефицитът им
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели в спор за дефицита на кадри

Проблемът е многолик. Става дума за висококвалифицираните служащи и дефицитът им е очеваден . Това стана ясно от думите на Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Българска национална телевизия по тематиката с неналичието на работна ръка у нас.

Когато приказваме за вътрешната миграция, ние тропаме на отворена врата, тъй като тя се прави със страшна мощ. Хората просто неудържимо мигрират към столицата, а от известно време към Пловдив и Стара Загора, сподели Дечев.

Няма шеф, който да желае " Агенцията по заетостта " да му откри служащ. В Бюрата по труда се оправят чудесно с реализирането на разнообразни планове, само че те не са тематиката на нашия диалог.

По думите на Теодор Дечев липсват фрагменти в строителството, машиностроенето, електротехниката и автомобилостроенето.

" Ще оспоря това, че има трагичен недостиг на фрагменти в страната. Ако погледнем данните на " Агенцията по заетостта ", ще забележим, че те се двоумят сред 10 и 12 хиляди вакантни работни места ", разяснява Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Национална политика се води не на база на чувства, а на данни. Повече от 1 млн. българи се изнесоха от страната . Вместо да вършим средата по-благоприятна, сега може да се каже, че такива условия съвсем не се основават. Има един образец, какъвто е Казанлък, където работодателят е огромен, и той се грижи за своите служащи, означи още Григорова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР