Проблемът е невъзможността при сегашното законодателство и фактическо положение да

...
Проблемът е невъзможността при сегашното законодателство и фактическо положение да
Коментари Харесай

Съдия Калпакчиев: Проблемът е, че сега не може да се разследва главният прокурор

" Проблемът е невъзможността при настоящето законодателство и фактическо състояние да се води без значение следствие против основния прокурор ". Това съобщи пред БНР арбитър Калин Калпакчиев по тематиката за следствието на тъй наречените " трима огромни " в Съдебната система.

Вчера бе втората полемика по тематиката. На нея министърът на правораздаването съобщи, че няма да предлага на Висшия правосъден съвет (ВСС) да дава позволение за започване на наказателно произвеждане против " тримата огромни " на върха на Темида.

" Аз не разбрах това включване на правосъдния министър . Така или другояче има решение на Европейския съд за правата на индивида, то е обвързващо за България. България е страна по Конвенцията по правата на индивида, ние сме задължени да осъществим това решение ", сподели Калпакчиев .
 Кирилов се отхвърли министър да желае следствие на
Кирилов се отхвърли министър да желае следствие на " тримата огромни "

Министърът не устоя, изнерви се на рецензиите на законопоректа си и напусна залата

По думите му за представителя на Съвета на Европа, на отдела, който дава отговор за осъществяване на решенията на съда - 10-годишната веселба на осъществяването на ясните инструкции в решението се приема като шокиращо .

По думите му казусът е от невъзможността да бъде разследван основният прокурор, когато към него има съмнение за осъществено закононарушение. " Няма по какъв начин да се обезпечи без значение наказателно гонене, а то ще е без значение, когато се организира от орган, който не е зависещ на йерархично и в действителност на главн ия прокурор . Трябва да се търси точно такова решение ", сподели арбитър Калпакчиев.
 Кирилов още няма решение дали и по какъв начин да се проверяват
Кирилов още няма решение дали и по какъв начин да се проверяват " тримата огромни "

Трябвало да се допита и до Конституционния съд

" Съвсем ясно е, че против ръководителите на висшите съдилища (ВКС и ВАС) няма никаква спънка и в този момент, не е имало спънка и в годините да се води наказателно гонене , в това число и да се злоупотребява с това ", безапелационен е арбитър Калпакчиев.

Той напомни мандата на някогашния основен прокурор Никола Филчев, който, по думите му, " използваше инструментите на наказателното гонене за разпра с неуместните му тогава ръководители на висшите съдилища ".
 Атанас Славов: Процедурата за следствие да е единствено за основния прокурор
Атанас Славов: Процедурата за следствие да е единствено за основния прокурор

Въпреки рекомендациите включват и правосъдния министър към наказателния развой

Припомняме, за опцията и основният прокурор да бъде разследван се заприказва най-много след решенията на Европейския съд за правата на индивида, който осъди България по делата " Колеви против България " и " С.З. против България ". Специално за тези две каузи страната ни би трябвало да предложи ограничения по какъв начин да бъдат изпълнени рекомендациите на Европейски съд по правата на човека до 1 октомври. В противоположен случай Комитетът на министрите ще одобри междинна резолюция, което не е добре за интернационалната репутацията на България.

На 18 юни 10 неправителствени организации се оповестиха срещу препоръчаните от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за краткотрайно премахване и предварително преустановяване на пълномощията на така наречен " трима огромни " в правосъдната власт - ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на основния прокурор (ГП).

Седмица по-рано Кирилов предложи по искане на министъра на правораздаването или с гласовете на най-малко трима от съответната гилдия на Висш съдебен съвет да се позволява започване на наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент против " тримата огромни " и за краткотрайното им премахване от служба.

От неправителствените организации са безапелационни, че няма потребност от специфичен ред за следствие на ръководителите на висшите съдилища, защото методът, по който се образува наказателно произвеждане против тях можел да се трансформира в сплашващо въздействие върху съда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР