Проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове извън

...
Проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове извън
Коментари Харесай

Предлагат проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове

Проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове отвън лечебните заведения, по този начин ще се обезопасят лечебните заведения. Това предложи доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

По думите му взетите в тези пунктове проби ще бъдат изпращани за проучване в лабораториите. Според доцентът това, което е в плюс, е, че хората, които може да са инфектирани, няма да влизат в лечебно заведение или в лабораторията.

"Не е належащо този, който взима тестът, да е експерт. Там могат да работят готови лица, елементарно става образованието “, посочи още той пред БНР.

Доц. Киров уточни и различен мотив.

„ Когато пристигна есента, сезонният грип, болести, които протичат като близнаци с коронавирусната зараза във връзка с недоволствата, тогава освен PCR за COVID-19, а и повече проби ще би трябвало да се вършат, с цел да знаем защо става дума. И двете инфекции могат да съществуват в един и същи човек “, счита той.

Специалистът акцентира, че пунктовете би трябвало да са мобилни и в София би трябвало да има най-малко по един във всеки регион.

"Това е въпрос на логистика, тъй че хората, които подлежат на проучване, бързо и елементарно да получат достъп до тези пунктове. А не да вървят напред-назад и да разнасят болестта “, добави Киров.

На същото мнение е и доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на УС на Българския лекарски съюз. Според нея персоналните лекари би трябвало да имат опция да назначават PCR проби, тъй като към тях се обръщат пациенти със признаци или контактни на болен.

"Трябва да имаме права да назначим теста, би трябвало да има пункт, към който да насочим хората, с цел да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма персонален доктор, той би могъл да се самонасочи към този пункт, в случай че знае къде се намира ", разяснява общопрактикуващият доктор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР