Призовавам да не изхвърляме естествените елхи. Заедно наистина можем да

...
Призовавам да не изхвърляме естествените елхи. Заедно наистина можем да
Коментари Харесай

Терзиев призова софиянци да дадат втори живот на естествените елхи

Призовавам да не изхвърляме естествените елхи. Заедно в действителност можем да им дадем втори живот, написа в профила си във Facebook кметът на София Васил Терзиев.

Кметът изясни, че елхите в саксия могат да се засадят в междублоковите пространства и квартални градинки. „ Достатъчно е да се обърнете към еколога на региона, в който живеете, с цел да ви уточни подобаващото място за засаждане “, уточни Терзиев и добави, че коледното дърво може да се засади в парк, или в социална градина, за което е нужно да се потърси подпомагане от Дирекция „ Зелена система “ на Столичната община. Желаещите могат да заявят определената локация на имейл[email protected].

Васил Терзиев разясни още, че при засаждането на елхата би трябвало да се съобразят метеорологичните условия и мястото. Средната денонощна температура би трябвало да е над 0 градуса, а мястото не би трябвало да е на терен с подземна инфраструктура, тъй като е доста евентуално дървото да не захване.

Той прикани елхите да не се изхвърлят с общите боклуци, а да се оставят до металните контейнери, с цел да бъдат събрани и превозени до общинската Инсталация за биологично отнасяне на зелени боклуци. Там се създава биотор компост, който е доста скъп за растенията и се употребява за обогатяване на почвата в софийските паркове и градини, написа още Терзиев.

За хората в регион „ Кремиковци " (селата Челопечене и Яна) и регион „ Връбница " има обособени места за изхвърляне на зелени боклуци целогодишно, където можете да оставите естествените елхи, напомня столичният кмет.

Пред Българска телеграфна агенция специалистът Анатоли Елев сподели, чехората търсят от ден на ден елхи с корен през последните години.Увеличава се търсенето на живи коледни дръвчета, които се засаждат след празниците в гората или в дворове, уточни той. Предпочитанията на купувачите са основно към смърчове и ели. От екзотичните иглолистни типове се търсят сребристи смърчове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР