Призивът на синдикати и феминистки организации по случай Международния ден

...
Призивът на синдикати и феминистки организации по случай Международния ден
Коментари Харесай

Безпрецедентна стачка на жените в Испания

Призивът на синдикати и феминистки организации по случай Международния ден на дамата има за цел да се отбрани равното възнаграждение и да се осъдят тормозът и насилието над дамите.

Двата съществени испански синдиката приканиха да се спре работа за два часа. Според тях апелът им е бил последван от 5,3 милиона души в цяла Испания.

Други 10 синдиката приканиха за целодневна стачка по образеца на сходна самодейност в Исландия от 1975 година

Вижте фотоси >>>

Най-слушаното испанско радио "Кадена сер " остана без женските си гласове. В телевизионните утринни блокове отсъстваха дамите водещи, а журналистките на най-големия испански всекидневник "Паис " излязоха от публицистичната зала.

Близо 300 влака бяха анулирани, а в средата на деня в редица испански градове се събраха стачкуващи.

Испания е водеща в битката против насилието над дами. През 2004 година тя одобри закон в тази област, който се сочи като пример от Съвета на Европа.

В Испания дамите получават приблизително 14,2 % по-ниско възнаграждение от мъжете, малко по-добре от междинната европейска стойност от 16,2 % по данни на Евростат.

От седмици обаче в страната се водят енергични диспути за правата на дамите, подхранени от изявления на две министърки, които поддържаха днешната стачка. Консервативният министър председател Мариано Рахой се разграничи от тях, само че съобщи, че "днешният ден ще послужи за започване на диспути и всички би трябвало да осъзнаем какво е ситуацията ".

Консервативната председателка на Народното събрание Ана Пастор също отбрани стачката. Вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария увери, че "остават още доста неща за смяна, тъй като даже вицепремиерките в държавното управление би трябвало да търпят неприемливи мачистки държания ".

Движението е подкрепяно и от известни испански актриси като Пенелопе Крус и Роси де Палма. Пенелопе Крус анулира присъединяване си в разнообразни прояви и разгласи, че ще остави приятеля си, артиста Хавиер Бардем, да се грижи за децата им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР