Приятна екскурзия до гръцкия остров Закинтос едва не завърши смъртоносно

...
Приятна екскурзия до гръцкия остров Закинтос едва не завърши смъртоносно
Коментари Харесай

Нашенци отидоха на приятна екскурзия в Гърция и едва не се издавиха край остров Закинтос

Приятна екскурзия до гръцкия остров Закинтос едвам не приключи смъртоносно за няколко пловдивчани и още десетина наши сънародници. Заради пишман уредници и водачи членове на българската група едвам са били избавени в бурните води в морето при опит да се върнат с лодките си до първичното си местоположение. Въпросната екскурзия за – каяк в морски води в Гърция, била проведена от софийската туристическа организация Kayak Venture. През цялото време обаче водачите демострирали учудваща непросветеност и несъобразителност, която едвам не довела до трагични последици за участниците в прекарването, оповестява TrafficNews.bg.

" Записахме се няколко пловдивчани, а цялата група наброяваше към 15 души ", споделя един от претърпелите ужаса – Атанас Петков. " Доколко тази организация е публично лицензирана, не зная - не сме видели документи. Пътуванията им до Гърция за каяк са едноседмични. Решихме да опитаме, цената беше преференциална. Ние тръгнахме със личен автомобил и добре че го направихме, тъй като разбрахме, че водачите Румен и Бебо не са желали да пускат климатик в буса. Представете си 1000 км пътешестване в жегите. Предполагам, задачата им е била да създадат някакви икономии, пък и този бус, претрупан с хора и лодки, несъмнено не може да се движи с климатик ", добавя Атанас Петков.

Неволите обаче занапред започвали. Оказало се, че групата била много разнородна – формирана от хора с разнообразни благоприятни условия и подготовка. Имало и дами, и деца. " Още първия ден направихме преход с каяците от 16 км. За квалифициран човек не са проблем, само че за една част от хората беше непостижимо – най-после безусловно плачеха от безсилие ", споделя Атанас.

На втория ден прогнозата била за неприятно време, само че Румен и Бебо решили да вкарат групата в морето. Двама души обаче показали разсъдък и останали на брега. " Влязохме десетина лодки, като първоначално вълнението не беше толкоз мощно, продължава описа си пловдивчанинът. Гребахме няколко километра до един промеждутъчен плаж, където две от лодките останаха, а останалите продължихме към най-известния – Навагио. Междувременно вълнението стартира да се усилва и едвам стигнахме, тъй като лодките започнаха да се пълнят с вода ", продължава Атанас.

Въпреки нежеланието на една огромна част от хората и рисковото неспокойствие, водачите им решили да се връщат след престой от към час. " Предполагам го направиха за спестовност, тъй като можеха да се обадят да ни приберат с корабче, само че това щеше да коства някакви пари. Реално нямаше по какъв начин да преценим дали ще можем да се приберем в тези талази, защото ни липсваше нужната подготовка. Все отново имахме някакво доверие на Румен и Бебо. Тръгнахме, само че вълните раздраха групата ни и се пръснахме из морето. На към километър във вътрешността лодката ни се обърна – аз бях с едно момиче в двойка, защото концепцията е да има по-силен и по-слаб гребец ", разяснява пловдивчанинът.

За зла орис поради неприятното време в оня миг всички лодки и корабчета били спрени и е нямало кой да забележи бедстващите. Три часа се борихме с вълните, държейки се за лодката, осолих се за цялостен живот. Спасителната ми жилетка се оказа дребна и не можеше да ме държи над водата. Освен това не ни бе извършен инструктаж по какъв начин да действаме при сходни сериозни обстановки.

" Оказа се невероятно да се качим в лодката – направихме към 10 опита, само че момичето не можеше да балансира и освен това неспокойствие нямаше да се задържи вътре. Реално бяхме в намерено море. По едно време си споделих: Много жалко, да се издавим по този метод. Вълните ни подхвърляха като топче за пинг понг. Бях по-загрижен за момичето, което мина през всички стадии – плака, моли се на Господ, изпадна в нервност. Нямахме никаква сигнализация, а след към час и половина щеше да се стъмни ", препредава ужаса Атанас Петков.

След тричасовата битка вълните ги захвърлили до високи отвесни скали на острова. " Братята гърци ни измъкнаха безусловно на 10 метра от тях. А вълните бяха големи и в случай че ни бяха запокитили в скалите – до такава степен. Извадихме шанс. Иначе до момента в който бедствахме, около нас минаха лодки, само че нямаше по какъв начин да ни оказват помощ, тъй като и те щяха да се извърнат ", продължава Атанас.

Междувременно водачите се уплашили и изкарали на едни скали едно момиче, което не можело да плува, и две деца на 9 и 11 години. На прикаченото видео се вижда тъкмо момичето, което се крепи на скалата малко над разрушителните талази. А гърците почнали да ги търсят, откакто на пристанището техни другари се загрижили, че не се прибирали, и алармирали за помощ. Местни хора с моторна лодка почнали да ги вадят един по един.

Водачите им се оказали изцяло неподготвени, без средства за сигнализация. " Бяха по-уплашени и от нас, което е обикновено, защото имаше действителна заплаха да се издавим, продължава Атанас. Вкараха ни във вълните, не можеха да ни оказват помощ, нито да алармират. Чист шанс е, че оцеляхме, и най-тежките вреди бяха стресът и няколко одрасквания и охлузвания ", добавя пловдивчанинът.

" Във екстаз съм от гърците, които демонстрираха необикновено отношение – дадоха ни чай, вода, кърпи, прегръщаха и целуваха децата. След това се прибрахме и общо взето екскурзията завърши, тъй като огромна част от каяците липсваха. Водачите гледаха да си ги съберат, с цел да не изгубят някой лев, а нас ни оставиха на свободна процедура. На втория ден ги извикахме и им дръпнахме един приятелски съд. На всичкото от горната страна се оказа, че нямаме туристическа застраховка, която би трябвало да е включена в цената. Имам съмнения, че са я икономисали, а тя е 4-5 лв. на човек. Малкия демон – добре че нямаше удавени.

Решихме да дадем публичност на този случай, с цел да знаят хората къде отиват, какво да избират и на кого да се доверяват ", приключва потресаващия си роман Атанас Петков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР