Привидният ръст в бюджета на НЗОК няма да гарантира възможността

...
Привидният ръст в бюджета на НЗОК няма да гарантира възможността
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров: Привидният ръст в бюджета на НЗОК не гарантира по-високи заплати на всички лекари

Привидният растеж в бюджета на НЗОК няма да подсигурява опцията да осигурим нарастване на заплатите на всички лекари.

Това сподели пред БНР доктор Иван Маджаров, ръководител на УС на Българския лекарски съюз.

" На пръв взор е огромно нарастването, става въпрос за болничната помощ - там са условията за заплати, по отношение на миналогодишния бюджет, само че по отношение на осъществяването, т.е. изхарчените пари за болнична помощ през предходната година, е малко, което мъчно ще ни даде опция да можем да преговаряме за доста покачване на цените. Ще създадем всички старания това да се случи, като се подхващат ограничения за ограничение на броя на приемите в лечебните заведения. Не е загадка, че има много ненужни хоспитализации в България ", разяснява той.

Д-р Маджаров уточни, че най огромни проблеми със заплатите на лекарите има в тези лечебни заведения, " които през годините последователно са потъвали финансово по сложни аргументи - малко личен състав, липса на търсене от пациенти заради обезлюдяване на съответната община или област, стеснен размер действия поради липса на експерти ".

" Това ги е довело да равнище, в което заплащат към 80-90% от приходите си за фонд заплати.... Затова страната би трябвало да реши кои лечебни заведения са ѝ нужни, в кои отдалечени райони и да интервенира за опазване на тяхното битие, като обезпечи тези минимални равнища на заплатите на лекарите и медицинските сестри. Но за тези лечебни заведения, които се намират в относително добре подсигурени с болнична помощ райони, не мисля, че би трябвало да се намесва. Те са изживели своето време, " изясни той.

БЛС от години сигнализира за възрастов и териториален дисбаланс при лекари и медицински сестри, напомни той.

" В момента съотношението лекари - медицински сестри е по-малко от 1:1, а би трябвало да е най-малко 1:2. На това се дължат случаите, при които пациентите не са удовлетворени от обслужването в лечебните заведения, " изясни шефът на БЛС.

По думите на доктор Маджаров би трябвало да има държавна политика за смяна в метода, по който се образоват експерти по здравни грижи.

Д-р Иван Маджаров дефинира най-голямата незабавна болница " Пирогов " като сцена на упоритости.

" Когато пристигна нов министър, сменя шефа. Трябва да се излекуваме от тази болест да сменяме шефове, само че пък и министърът носи най-голямата отговорност и шефовете не би трябвало да са толкоз чувствителни, " разяснява ръководителят на Лекарския съюз.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР