„Приветствам призива за изграждането на прозрачна икономика, която обаче зачита

...
„Приветствам призива за изграждането на прозрачна икономика, която обаче зачита
Коментари Харесай

Иво Христов: Дигитализираният свят създава възможности, но и рискове за правата на гражданите

„ Приветствам апела за построяването на транспарантна стопанска система, която обаче зачита правото на цялост на персоналния живот и не залага спомагателни предпоставки за увеличаване на обществените неравенства. “

Това съобщи Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на разискването на Европейската тактика за данните. Дебатът по оферти от Европейската комисия документ се организира в границите на пленарното съвещание на Европейския парламент в Брюксел.

Европейската тактика за данните бе показана от Европейската комисия през февруари 2020 година В документа се планува построяването на същинско европейско пространство на данни, обединен пазар, за да бъде отключен капацитетът на неизползваните данни. За да реализира това, Комисията предложи основаването на подобаващата регулаторна рамка за ръководството на данни, за достъп до тях и за повторното им потребление – както сред обособените предприятия, по този начин и сред предприятията и държавното управление, и сред обособените администрации.

„ Ускореното и навсякъде нахлуване на технологии, основани на изкуствен интелект, паралелно със основаването на европейски пространства на данни, ще промени фрапантно самите понятия за труд, работно място и работно време “, сподели още Христов.

Затова, по думите му, е належащо построяването на европейска нормативна рамка, която да подсигурява правата на служащите.

„ Kризата с COVID-19 е показателна за потребността от създаване на общоевропейско пространство на здравни данни. Същевременно съм уверен, че не трябва да позволяваме изключителната обстановка да се употребява като съображение за понижаване на контрола на жителите върху персоналните здравни данни “, безапелационен бе Иво Христов.

Според евродепутата в цифровизирания свят изобилието от данни нараства, с него нарастват и опциите ни.

„ Но осведомителните масиви крият опасности за демокрацията и правата на индивида, които би трябвало да отчитаме, преди да се опияняваме от опциите, тъй като таман демокрацията и свободата са това, което ни сплотява “, сподели още той.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР