„Притеснително е, че заболелите от COVID-19 за последното денонощие са

...
„Притеснително е, че заболелите от COVID-19 за последното денонощие са
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Данните категорично показват, че сме в трета вълна на епидемията

„ Притеснително е, че заболелите от COVID-19 за последното денонощие са над 3 хиляди души. Това изрично демонстрира, че страната ни е в една трета вълна на епидемията”. Това съобщи в ефира на „ Събуди се” клиничният имунолог проф. доктор Мариана Мурджева от Националния имунизационен щаб.

По думите ѝ новите варианти на ковид демонстрират непредвидимостта на вируса и сериозността на ограниченията, които би трябвало да се вземат – с изключение на имунизирането, което е в ход освен в страната, само че и в други страни по света. „ Важно е да се съблюдават противоепидемичните ограничения – най-много от тези, които не желаят да се имунизират или не могат да го създадат по здравословни причини”, безапелационна е тя.

Според нея утвърдените досега ваксини са ефикасни против новите варианти на COVID-19. „ Ваксината на AstraZeneca не е рискова за използване при хора над 55-годишна възраст”, уточни професор Мурджева. Клиничният имунолог добави, че комбинации сред две ваксини не би трябвало да бъдат правени и би трябвало да се съблюдават предписанията на фирмите производители.

А от Националния имунизационен щаб са безапелационни, че с препаратите против коронавирус 19 хората ще имат отбрана и против все по-разпространяващия се у нас вариант от Англия.

На 11-ти март се чака Европейската организация по медикаментите да утвърди и четвърта ваксина - на " Янсен ". " Тази ваксина е посочила малко по-слаба резултатност в сравнение с осведомителните РНК ваксини, в това число и против южноафриканския вид - към 66% ", съобщи Мурджева.

Засега единствената ваксина която дава към 90% отбрана против африканската версия на ковид е американският препарат Novavax.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР