Притежаването на собствено жилище намалява в целия ЕС, тъй като

...
Притежаването на собствено жилище намалява в целия ЕС, тъй като
Коментари Харесай

Младите изключени от имотния пазар

Притежаването на лично жилище понижава в целия Европейски Съюз, защото младите се оказват изключени от пазара. Това демонстрират данните от новия отчет на Eurofound „ Недостъпни и несъответстващи жилища в Европа “. Той предлага и политики за справяне с жилищните проблеми, приемането на ограничения за поддръжка и показва политически насоки за възстановяване на обстановката.

Между 2012 година и 2020 година общата благосъстоятелност на жилища е намаляла в Европейски Съюз, като спадът е с повече от 3 процентни пункта в Дания, Кипър, Испания, Литва, Финландия и България. Това понижение се дължи на намаляващата благосъстоятелност измежду младите и групите с ниски приходи, с увеличение на каузи на младите на възраст 20-29 години, разчитащи на частни наеми. Пазарът на частни жилища чартърен в Европа е очевидец на най-големите неустановеност и проблеми с адекватността на жилищата през последните години, в това число ниска енергийна успеваемост.

Много младежи не са съумели да се изнесат изцяло от фамилния дом заради липса на благоприятни условия. Възрастта, на която минимум 50% от хората в Европейски Съюз живеят отвън дома на родителите си, се усили от 26 на 28 години сред 2007 година и 2019 година Между 2010 година и 2019 година Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Белгия, Гърция и Ирландия са изправени пред най-голямото нараства при хора на възраст 25-34 години, живеещи с родителите си.

Разширяването на предлагането на качествени жилища се акцентира като значима роля за оказване на напън върху наемите и цените, както и въвеждането на ограничения за понижаване на свободните жилища. Този въпрос е от изключително значение за младите, които по едно и също време се борят с проблеми като стеснен достъп до заеми в редица държави-членки след Голямата криза, се показва в разбора.
 istock istock
Тези, които са излезли чартърен, са изправени пред по-рязко нарастване на разноските в съпоставяне със притежателите на жилища. Наемателите са в изключително несигурна ситуация; 46% се усещат изложени на риск да би трябвало да изоставен квартирата си през идващите три месеца, тъй като към този момент не могат да си я разрешат, а 34% оповестяват за проблеми с ниска енергийна успеваемост.

2600 лв. наем желаят за двустаен в София

Докладът също по този начин акцентира, че жилищните политики би трябвало да бъдат целенасочени и подобаващи, а не несъзнателно да изострят неравенствата. Политиките за увеличение на достъпността на жилищата могат да имат комплицирани въздействия, които не всеки път могат да подобрят достъпа до жилища и качеството на живот. Например жилищните помощи могат да покачат наемните и покупните цени, а поддръжката за благосъстоятелност постоянно облагодетелства хората с по-високи приходи повече от тези с по-ниски приходи. Това може също по този начин да насърчи кредитополучателите да вземат ипотеки, които не могат да върнат.

Коментирайки проучването, изпълнителният шеф на Eurofound Ивайло Калфин акцентира значимостта на посрещането както на актуалните, по този начин и на бъдещите потребности на жителите във връзка с жилищата в Европа, „ Този отчет разкрива съществени провокации пред Европа във връзка с обезпечаването както на съответни, по този начин и на налични жилища.
 istock istock
Първият приоритет би трябвало да бъде гарантирането на спазването на главните права на жилище. Това е въпрос на човешко достолепие и гарантиране, че всеки усеща, че има дял в обществото в Европа. Политиците би трябвало също да дадат приоритет на групите в уязвимо състояние във всички владения, когато проектират покритието на жилищната поддръжка, както и да вземат поради бъдещите потребности при възстановяване на адекватността на жилищата. “, декларира той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР