Пристрастяването към шоколада е неконтролируемата консумация на големи количества шоколад,

...
Пристрастяването към шоколада е неконтролируемата консумация на големи количества шоколад,
Коментари Харесай

Шоколадова зависимост - що е то и как да я преборим?

Пристрастяването към шоколада е неконтролируемата консумация на огромни количества шоколад, макар съзнаването, че това ще окаже неподходящи последствия за здравето.

Симптомите на пристрастяването към шоколада включват безотговорно предпочитание за шоколад, продължителна консумация на шоколад, даже след доста напълняване и невъзможността да се управлява приемът на шоколад, макар опитите да се спре потреблението му.

Ефектите от пристрастяването към шоколада включват хранителни разстройства, затлъстяване, възприятие за виновност, самоотвращение, меланхолия и тревога. Тези здравословни проблеми, постоянно се появяват вследствие на несъразмерна консумация на шоколад.

Какво съставлява пристрастяването към шоколада?

Пристрастяването към шоколада е неналичието на надзор върху потреблението на шоколад, която се характеризира с натоварен вкус към тази храна.

Пристрастен към шоколад може също да продължи да яде лакомството постоянно, макар че е наясно с произлизащите от това здравословни проблеми. Тези реакции, сходни на пристрастяване, значително се дължат на това, че похапването на шоколад въздейства на положителното въодушевление у индивида.

Причините за постоянната консумация на шоколад могат да варират:

Биологични фактори

Предпочитанието на човек към сладки храни може да се дължи на генетиката му. Съществуват доказателства, че децата на родители с проблеми с алкохола са по-склонни да развият желания към сладки храни като шоколад. Консумацията на шоколад покачва равнищата на невротрансмитери, като допамин и серотонин, които са от решаващо значение за апетита и позитивното въодушевление.

Психологически фактори

Отрицателните страсти като стрес, тревога и меланхолия могат да накарат хората да се извърнат към шоколад за комфорт и убеденост. Някои хора също са склонни да свързват шоколада с успокояваща храна, която се жадува, когато се нуждаят от повишение на настроението.

Социални фактори

Шоколадът е доста постоянно представян в медиите или в рекламите. Това може да повлияе на нарасналата консумация до степен на корист, защото хората са изложени на всички места на изображения на шоколад.

Какви са последствията от пристрастяването към шоколада?

 взаимозависимост към шоколада

Прекалената консумация на шоколад може да докара до здравословни проблеми, като:

Физически резултати

Прекомерната консумация на шоколад може да докара до физически проблеми, в това число наддаване на тегло, затлъстяване, нараснали равнища на кръвната захар и обриви в предразположена към акне кожа. Шоколадът и други сладки храни могат да трансформират равнищата на кръвната захар.

Изследванията също по този начин демонстрират, че потреблението на огромни количества рафинирани захари може да утежни съществуващите проблеми с акнето или да аргументи нови.

Психологически резултати

Шоколадите могат да повлияят на страстите на хората както по позитивен, по този начин и по негативен метод. Психологическите резултати от пристрастяването към шоколада включват нараснало въодушевление, възприятие на еуфория, промени в настроението и жадност за още шоколад, сходна на пристрастяване.

Освобождаването на серотонин и допамин, провокирано от шоколада, оказва помощ за регулирането на настроението, само че също по този начин може да накара човек да яде неведнъж шоколад, с цел да изживее приятни усеща. Мазнините в шоколада също могат да работят сходно на хероина и да провокират еуфорични усеща. Освен това някои химикали в шоколада могат да причинят къс интервал на прочувствени върхове и спадове.

Краткосрочни резултати

Яденето на прекалено много шоколад може да има краткосрочни резултати, в това число ненадейно повишение на настроението, гадене, главоболие и скокове на кръвното налягане. Тираминът в шоколада е прочут като постоянно срещан тригер за мигрена и също по този начин предизвиква ненадейно повишение на кръвното налягане, което може да бъде съпроводено от гадене и главоболие.

Дългосрочни резултати

Прекомерната консумация на шоколад може да докара до дълготрайни опасности за здравето, в това число киселинен рефлукс, киселини, интензивен пулс и проблеми със съня. Какаото в шоколада е кисело и може да аргументи стомашно-чревни проблеми, в това число киселинен рефлукс и киселини. Съдържанието на кофеин в какаото може също да докара до странични резултати като бодърствуване и интензивен пулс.

Пристрастен към шоколад може да стартира лекуване с слагане на ограничаване за това какъв брой шоколад ще яде дневно или седмица. Ако е належащо, човек може изцяло да изключи шоколада от диетата си и да потърси различни закуски с по-ниско наличие на захар и мазнини или способена професионална помощ.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР