Пристанището в ливанската столица Бейрут би могло да бъде определено

...
Пристанището в ливанската столица Бейрут би могло да бъде определено
Коментари Харесай

Ливан най-накрая получи отговор кой е виновен за убийството на Харири

Пристанището в ливанската столица Бейрут би могло да бъде несъмнено като въплъщение на разрушението. Взривът на амониевия нитрат, съхраняван на пристанището в продължение на 6 години, унищожи огромна част от Източен Бейрут дружно с хиляди човешки ориси.

Преди 15 години обаче различен гърмеж (на няколко километра от пристанището) също промени историята на Ливан. На 14 февруари 2005 година при мощна детонация на кола бомба починаха повече от 20 души, измежду които и премиера Рафик Харири, знак на смяната за огромна част от ливанците. Възмездието беше дълго чакано от поддръжниците му и след повече от 10 години присъдата Специалният арбитражен съд за Ливан в Хага, подкрепян от Организация на обединените нации, към този момент е реалност, който може още веднъж да раздруса страната.

За отговорен е приет главният от четиримата обвинени членове на подкрепяната от Иран шиитска формация " Хизбула "  – Салим Айяш. Съдът oбаче прави умозаключение, че  Сирия и " Хизбула ", която е и политическа партия в Ливан, може и да са имали претекстове за елиминиране на Харири, но няма доказателства, че са замесени в убийството.  

То провокира бурни митинги и интернационален напън и докара до изтеглянето на сирийските войски от страната след 29-години. Поддръжниците те на Харири даже сложиха билборд с лика му и брояч за отмерване на времето до правосъдното решение, който спря да работи предходната година, а по-късно изчезна. 

Кой е Рафик Харири?

Неслучайно, когато се разисква неговата персона, постоянно се прави прилика с Кемал Ататюрк. Харири е политик с прозападна ориентировка, близък с Франция (както и с към този момент вече починалия френски президент Жак Ширак), само че и обвързван с страните от Персийския залив като се изключи Иран.



В политиката си той се изправя против „ Хизбула “ (въоръжена формация, основана, с цел да се опълчи на Израел, която е третирана от много страни, в това число и България, като като терористична организация) и разширяващото се иранско въздействие. Полага големи старания за възобновяване на Ливан след Гражданската война през 70-те и 80-те години. Интересен факт е, че Харири е сунитски милиардер с сполучлива кариера в строителния бизнес.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР