Прищина. В интересно интервю пред местния телевизионен канал T7 на

...
Прищина. В интересно интервю пред местния телевизионен канал T7 на
Коментари Харесай

Най-вероятният нов премиер на Косово: Обединението между Косово и Албания е първостепенно за оцеляването на косовската държава

Прищина. В забавно изявление пред локалния ефирен канал T7 на 18 септември, най-вероятният нов министър председател на Косово Албин Курти, чието ляво-националистическо Движение „ Самоопределение “ завоюва първото място на предварителните парламентарни избори на 6 октомври съобщи, че Косово има право да се сплоти с Албания и че съединението на двете страни е „ първостепенно за оцеляването на косовската страна ".
Все отново той призна, че „ през днешния ден обаче не сме в положение да го създадем “, тъй като „ това не зависи единствено от нас, а и от Албания “.
Тогава той поддържа образуването на коалиция със приключилата на второ място „ Демократическа лига на Косово “ с водач Иса Мустафа, макар че, по неговите думи, тази секта се опасява от взаимно държавно управление с „ Ветевендосие “, както се споделя на албански „ Самоопределение “.
Освен това Курти разяснява сериозното си мнение към държавните знаци на Косово – знамето и химна. Той даде обещание, че в случай че завоюва изборите и стане министър председател ще почита държавните знаци. „ Но дано единствено ви напомням, че химнът се споделя Европа и няма текст. Това е необичайно. Разбира се, аз съм за прибавянето на текст към химна, само че това би трябвало да бъде направено в сходство с Конституцията (т.е., би трябвало да бъде утвърден от малцинствата, в това число сръбското – бел. „ Фокус “) “, изясни той. Най-вероятният предстоящ министър председател на страната добави още, че знамето на Косово е чисто географско и не отразява историята на страната, като добави, че няма различен избор с изключение на да го одобри. „ Разбира се, като министър-председател ще уважавам знаците “, даде обещание той.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР