Присъединяването на Румъния (и България) към Шенгенското пространство по въздух

...
Присъединяването на Румъния (и България) към Шенгенското пространство по въздух
Коментари Харесай

Остри политически реакции и в Румъния заради частичния Шенген: Сурогат и срам!

Присъединяването на Румъния (и България) към Шенгенското пространство по въздух и вода, считано от 31 март тази година, породи спор сред ръководещи и съпротива в Букурещ дали тази стъпка съставлява победа или нe, осведоми Българска телеграфна агенция.

Лидерът на националистическата опозиционна партия Алианс за единение на румънците (AUR) Джордже Симион подлага на критика държавното управление и премиера Марчел Чолаку, че показват като „ огромна победа един заместител, наименуван въздушен Шенген “, съобщи Аджерпрес.
Според Симион настоящето държавно управление е приело отчасти присъединение към Шенген, предавайки ползите на всички румънци, и в същото време " е приело да бъде нация, която прави всичко, с цел да угоди на някои хора, които пет пари не дават за нея ".

" Един заместител, наименуван " въздушен Шенген ", ни се показва като огромна победа! Лъжа! Дори в последните часове на 2023 година Марчел Чолаку и Социалдемократическата партия (СДП) продължиха да мамят румънците, написа в изказване, представено от Аджерпрес, водачът на националистическата партия Алианс за единение на румънците Джордже Симион. Той назова още решението „ троха, подхвърлена от австрийците “, която министър председателят и държавното управление показват като „ огромна победа “.

Каталин Друла, водач на друга опозиционна партия – Съюз за избавление на Румъния (USR), също съобщи, че Румъния няма причина да приема половинчати ограничения като огромни победи, съобщи Аджерпрес. Според Друла Румъния заслужава да бъде пълноценна част от Шенгенското пространство.

В прессъобщение дясноцентристката партия Съюз за избавление на Румъния назова решението на Съвета на Европейски Съюз „ дребна стъпка по отношение на действителните старания на Румъния, която дава отговор на всички механически критерии за пълноправно участие в Шенген “. От партията също по този начин дефинираха " обществената еуфория на управляващите в Букурещ “ като „ просто прахуляк в очите, опит да се продаде забавянето на договарянията като огромно достижение ".

" Румъния няма причина да приема половинчати ограничения като огромни победи. Румънците заслужават да се причислят към Шенген напълно, а не на части. Те са заслужили това право с упорита работа и съвестност. Румънските политици, които през последните месеци сгрешиха по този въпрос, тези, които се хвалеха със славна победа, когато тя не съществува, би трябвало да отговорят политически и да обяснят обществено, транспарантно, какви нови неприятни условия идват с частичното присъединение през март 2024 година ", уточни Каталин Друла.
Той подсети, че действителният залог е присъединението към Шенген със сухопътните граници, което би донесло големи стопански изгоди на Румъния от порядъка на десетки милиарди евро годишно.

Лидерът на националистите Джордже Симион също обърна внимание на присъединението към Шенгенското пространство и със сухопътните граници.

„ Въздушен Шенген НЕ значи Шенген. И ще продължим да бъдем държани отвън Шенген! (…) В момента нямаме график по кое време сухопътните граници ще се отворят за Шенген. И евентуално няма да има подобен. Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи доста ясно: сега не се водят договаряния за цялостното присъединение на Румъния и България към Шенгенското пространство без граници и затова няма краен период! Така че без подобен график всеки ангажимент е в прорез с ползите на Румъния ", уточни Джордже Симион.

Той също съобщи, че детайлите на съглашението, подписано от държавните управления на Румъния и Австрия, не са известни. „ (…) не знаем какво съдържа това съглашение, не знаем какви условия са приели Чолаку, Предою и не знаем какво е подписано “, разяснява водачът на националистическата опозиционна партия. По думите му това, което е известно, идва от информациии от медиите – за изискванията, които е сложила Австрия. Симион напомни и за публикация в Нюзуик от 28 декември, съгласно която „ цената за влизане в Шенген е 8000 незаконни мигранти “.

На тези рецензии министърът на вътрешните работи Каталин Предою отговори нощес в предаване на телевизия Антена 3. „ Ако един политически водач споделя, че е по-добре Румъния да не бъде член на Шенген, не заслужава да съставлява румънците и не им служи “, сподели Предою.

Според него сходно отношение е „ малко безконтролно, тъй като подценява буквата и духа на контракта, вкарва в илюзия във връзка с метода, по който се вземат тези решения и подценява най-много добавената стойност на тези решения, а точно обстоятелството, че Румъния става член на Шенген, което е доста значимо “.

Министърът на вътрешните работи дефинира изказванията на опозиционните водачи като „ измама " и „ политико-дипломатически дейности, целящи реализиране на ефирен рейтинг “.

На първото съвещание на държавното управление за годината през вчерашния ден министър председателят Марчел Чолаку съобщи, че Румъния е направила огромна крачка напред във връзка с Шенген, откакто в продължение на 13 години не се е случило нищо, оповестява още Диджи 24. Според Чолаку за първи път Румъния разполага с „ един необратим развой “. „ Ще продължим да работим както на политическо, по този начин и на техническо ниво, с цел да приключим дефинитивно този развой тази година “, сподели още министър председателят.
Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода, считано от 31 март тази година, бе оповестено през вчерашния ден в Официалния вестник на Европейски Съюз и влезе в действие.

 

Българска телеграфна агенция, София Георгиева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР