Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще се

...
Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще се
Коментари Харесай

Изтласквания и насилие: Защо наричат България бяло петно в ЕС

П рисъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще се разисква още веднъж - този път на срещата на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз в Брюксел при започване на идната седмица. Засега Австрия отхвърля влизането на България в Шенген поради незаконната миграция по Балканския маршрут, напомня австрийската социална медия ОRF. Същевременно тя акцентира новопоявили се известия за смъртни случаи, " изтласквания " на мигранти и принуждение по българо-турската граница, предаде .

От Фронтекс - Европейската организация за гранична и брегова защита - са удостоверили пред ОRF, че проверяват евентуални нарушавания на съществени права, а неправителствената организация " Лекари без граници " е открила " бяло леке " по външните граници на Европейски Съюз.

В Европейската организация за гранична и брегова защита тази година са работили по седем вътрешно докладвани случая на вероятни нарушавания. Всички те са свързани с изказвания за " изтласквания " от България към Турция, оповестява представител на Фронтекс. Четири случая към момента се проверяват.

" Изтласквания " и принуждение на българо-турската граница 

През юли няколко интернационалните медии, измежду които и ORF, оповестиха за принуждение и от страна на трафикантите, и от страна на полицията, както и за " изтласквания " от България към Турция. Тогава изказванията бяха документирани от български неправителствени организации като " Мисия Криле " и Българския хелзинкски комитет.

За сходни случаи се знае и в неправителствената организация " Лекари без граници ", която от лятото работи в Харманли, където близо до българо-турската граница има Регистрационно-приемателен център. Експертите от организацията дават здравна и психическа помощ на търсещите леговище.

" Много бежанци описват, че са били хванати на българска територия или до момента в който са се опитвали да изоставен България към Западните Балкани. След това са били върнати (в Турция - бел. ред.), т.е. станали са обект на " изтласквания ", споделя Маркус Бахман от " Лекари без граници " пред ОRF. Българското Министерство на вътрешните работи не е дало отговор на журналистическите въпроси за " изтласкванията ", показва австрийската медия.

Броят на засегнатите се е удвоил

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) единствено през 2022-а година от " изтласквания " са били наранени към 88 000 души. Международното право дефинира това като нелегално при съвсем всички случаи. От БХК за декларирали пред профилираното издание Infomigrants по-рано през годината, че през 2022-а година на българо-турската граница са били осъществени към 5270 " изтласквания ", което е двойно повече от броя им през 2021-а година, когато са били регистрирани към 2510 " изтласквания " и към 45 000 наранени. През 2020-а година броят на засегнатите е бил към 15 170.

От " Лекари без граница " са загрижени и за идната зима. В понеделник българските управляващи оповестиха за гибелта на емигрант в София, уточнявайки, че евентуалната причина е измръзване, показва ORF. Мъжът бил част от група от 10 бежанци, които са открити навън в покрайнините на града. Двама други мъже са били откарани в болница.

Нерядко сходни произшествия остават скрити, настояват неправителствени организации. " Само през последните две години най-малко 93-ма души са починали по пътя си, минаващ през България ", разгласи в петък АРД. По данни на медията в България има значително анонимни гробове с мигранти.

" Опасно бяло леке "

" България е рисково бяло леке, изключително що се отнася до сигурността и до положителното положение на хората, с други думи - до тяхното право на физическа и психическа цялост ", разяснява Маркус Бахман от " Лекари без граници ". Той споделя още, че бил " шокиран " от неспазването на Хартата на главните права на Европейски Съюз и на Всеобщата декларация за правата на индивида в страната.

В това отношение изискванията в най-големия в България Регистрационно-приемателен център в Харманли наподобяват емблематични, отбелязва ОRF. При визитата на Бахман там съвсем всички 1500 места били заети. Между 100 и 250 души били принудени да споделят един  хигиеничен възел, 40 % от жителите страдали от краста, споделя той. Имало хлебарки и дървеници, доста от стъклата на прозорците липсвали. Маркус Бахман отбелязва, че " при тези условия хората не могат да останат нито физически, нито душевен здрави ".

Говорител на министерството на вътрешните работи във Виена е декларирал пред австрийската социална медия следното: " Виждаме, че България става все по-важна като точка за влизане в Балканския район ". Същевременно българският финансов министър Асен Василев акцентира пред " Ди Велт ", че влизащите мигранти от България в Европейски Съюз са под три %.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР