Присадиха крак в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ в София,

...
Присадиха крак в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ в София,
Коментари Харесай

Български лекари присадиха крак

Присадиха крайник в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " в София, осведомят от лечебното заведение.

Иновативната интервенция е направил проф. Пламен Кинов (на фотографията: вторият от дясно на ляво), при която на млад мъж /39 г./ е присадена кост от трупен донор след тежка фрактура, довела до голям недостатък в лявото бедро.

Биологичният способ е преуспяващ при младежи, при които се чака възобновяване на костта.

39-годишният мъж от Стара Загора ще върви още веднъж, с помощта на новаторска интервенция в Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ. Използван е биологичен способ - присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по натурален метод подкрепя зарастването на повредения крайник.

На 1.10.2022 година младият мъж претърпява ПТП като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно друга болница – фиксация с плака. През февруари 2023 година се открива псевдоартроза на фрактурата (несрастване), с данни за зараза. Това постанова повторна оперативна интервенция. При нея травматолозите на УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен недостатък в региона на счупването и той е напълнен с биологично стъкло. Самото строшаване се стабилизира още веднъж с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

" Научих за проф. Кинов от мой другар, също моторист, който професорът е изправил на крайници след тежко рухване. Радвам се, че му се доверих ", споделя младият мъж.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при който от Клиниката по ортопедия и травматология употребяват физиологичния метод в границите на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при несполучливо протезиране в друга болница.

" Костно-ставните болести от време на време са съпроводени от тежки недостатъци на костта, които, с цел да действа вярно ставата, се постанова да бъдат възобновени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния способ на лекуване, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме ", изяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " проф. доктор Пламен Кинов. Той разяснява, че биологичният метод постоянно е за предпочитане при този вид пациенти.

А на 39-годишният мъж му следва дълго възобновяване.

" Интеграцията на костта е муден развой, ще отнеме сред 6 месеца до година, допустимо е и година и половина. Ако на 6-ия месец имаме данни за интеграция и формиране на нова кост, по-късно протоколът на възобновяване е свободен и съвсем без рестрикции ", изяснява проф. доктор Кинов.

Още в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " той стартира профилирана физиотерапия благодарение на физиотерапевтите на болничното заведение. Тя ще продължи в Стара Загора – родният град на пациента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР