Присъдата срещу руския опозиционер Алексей Навални предизвика остри реакции от

...
Присъдата срещу руския опозиционер Алексей Навални предизвика остри реакции от
Коментари Харесай

ЕС поиска свобода за Навални, а в САЩ готвят санкции за Русия

Присъдата против съветския опозиционер Алексей Навални провокира остри реакции от редица страни и политически водачи. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Съединени американски щати ще регистрират обстановката с Навални при формулирането на политиката си по отношение на Русия.

" Ще следим деликатно влошаващата се обстановка с правата на индивида в Русия, изключително това, което се случи с господин Навални и масовите арестувания на тези, които самоуверено излязоха на улицата след ареста на господин Навални. Разбира се, всичко това ще отчетем, когато дефинираме подподящ курс на деяние по отношение на Русия ", съобщи Прайс на брифинг.

По неговите думи провеждащият се от разузнаването " преглед " на хипотетичните дейности на Русия е " безспорен приоритет " в политиката на новата американска администрация.

А сенаторът-републиканец Мит Ромни написа в " Туитър ": " Още тази седмица ще внеса законопроект за налагане на наказания против виновните за тези дейности (осъждането на Навални) ".

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика и сигурност Жозеп Борел прикани Навални незабавно да бъде освободен. 

" Присъдата на Навални опонира на интернационалните обвързаности на Русия в региона на върховенството на закона и фундаменталните свободи. Противоречи и на присъдата на Европейския съд по правата на индивида, който призна това дело за безпричинно. Призовавам за незабавното му освобождение ", написа в " Туитър " Борел, който има планувана аудиенция в Русия на 4-6 февруари.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен също приканиха за освобождение на Навални.

" Повтарям апела на Европейски Съюз незабавно да се освободи Алексей Навални. Не одобряваме тази присъда, правораздаването не би трябвало да е политизирано ", написа Мишел в " Туитър ", а също там Фон дер Лайен декларира: " Най-решително съдя присъдата на Навални. Призовавам Русия да извърши своите интернационалните отговорности и незабавно и абсолютно да го освободи ".

В отбрана на опозиционера се изрече и немският канцлер Ангела Меркел .  " Присъдата против Навални е надалеч от всевъзможни стандарти на правова страна. Навални би трябвало да бъде незабавно освободен. Насилието против мирните протестиращи би трябвало да се приключи ", е изявлението на Меркел, представено от представителя ѝ Щефен Зайберт.

С аналогична позиция излязоха още външният министър на Германия Хайко Маас и ръководителят на ХДС Армин Лашет .

Също посредством " Туитър " английският министър председател Борис Джонсън и канцлерът на Австрия Себастиан Курц приканиха за освобождение на Навални. За освобождение на Навални прикани и френският президент Еманюел Макрон .

" Решението на Навални да се върне в Русия след отравянето бе същински смела и самоотвержена постъпка. Днешното решение, назад, бе чисто плахо и не дава отговор на главните правила на правораздаване. Алексей Навални би трябвало да бъде незабавно освободен ", съобщи Джонсън.

" Осъждането на Алексей Навални е недопустимо ", написа Макрон, а Курц декларира: " Не одобряваме присъдата против Навални в Москва. Настоявам са незабавното му освобождение, а също по този начин и за преустановяване на насилието против мирни стачкуващи. Правовата страна и правото на свободно изложение на мнение би трябвало да бъдат обезпечени ".

Чешкият външен министър Томаш Петричек непосредствено прикани Европейски Съюз да се върне още веднъж към тематиката за наказания против Русия . " Неучудваща присъда, с явен претекст да се принуди опозицията да мълчи. Чехия изисква неотложно освобождване на Навални, става дума за скърпен развой... Евросъюзът би трябвало да се върне още веднъж към тематиката за наказания ", съобщи Петричек.

А държавното управление на Япония тази заран удостовери солидарността си с позициите на външните министри от Г7 по делото против Навални. Генералният секретар на кабинета Кацунобо Като сподели на конференция: " Знаем решението на съда против Навални. Правителството на Япония е според с изказването на външните министри на страните от Г7 от предходната седмица, което подлага на критика задържането на Навални в Русия по политически аргументи, и упорства за освобождението му без каквито и да е условия. Също по този начин изпитваме надълбоко безпокойствие във връзка със задържането на участници и публицисти на извършените в Русия мирниа акции на митинг и настояваме за освобождението им ", сподели Като.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

Премиерът Бойко Борисов употребява профила си във " Facebook ", с цел да изрази отношение по тематиката. 

" Осъждането на Навални е недопустимо. Той би трябвало да бъде освободен оптимално бързо. Съдебните процеси не би трябвало да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото принуждение против спокойно протестиращи съветски жители ", написа тази заран Борисов, чието подопечно Министерство на вътрешните работи биеше протестиращи при летните митинги против неговото държавно управление.

А още нощес външният министър Екатерина Захариева се изрече в  " Туитър ":  " Решението за затвор на Навални, откакто е бил лекуван в чужбина след опит за отравяне е изцяло недопустимо. Призоваваме решенията на Европейска спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи да бъдат спазени, правото на обективен развой е главно човешко право, което е неоспоримо ".
 

АРЕСТИТЕ В РУСИЯ

Руски медии извадиха статистика за арестуваните през вчерашния ден жители. Задържанията започваха още преди делото в Московския градски съд и продължиха по време на чуването, а вечерта, след произнасянето на присъдата срешу Навални, започнаха протести в столицата, на които също бяха задържани стачкуващи. Протести имаше и в други градове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР