Природозащитниците от WWF България задават въпроса дали осъзнаваме каква роля

...
Природозащитниците от WWF България задават въпроса дали осъзнаваме каква роля
Коментари Харесай

Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

Природозащитниците от WWF България задават въпроса дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни държание върху бъдещето на рибните ресурси на планетата? Повод за това е днешният празник Никулден, който обичайно се свързва с рибата.

"Днес вадим от океаните повече риба, в сравнение с те могат да обезпечат. А това се отразява както на морските екосистеми, по този начин и на доста локални общности, чиято издръжка зависи от рибарството ", предизвестяват природозащитниците и акцентират, че "свръхуловът заплашва да трансформира риболовците в идващия изчезващ тип ".

Ако разгледаме Световния океан като стопанска система със личен БВП, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред страни като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските блага са най-търгуваната стока в световен мащаб, а 33% от тях са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години международните ресурси са намалели съвсем на половина. В същото време устойчивото ръководство на океанските рибни ресурси може да усили доста приходите на риболовната промишленост.

Експерти правят оценка този "скрит " капацитет на към 83 милиарда щатски $. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като главен източник на протеини. "Свръхуловът в океаните излага на риск световната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и дами, чиито храна и приходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в разрастващите се страни ", споделя ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Недостигът на микроелементи визира милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в международен мащаб са изложени на риск от дефицит на витамин А. Морската храна способства за диетата на милиарди хора в региони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А единствено една порция риба обезпечава към 50-60% от целесъобразния дневен банкет на протеини. Освен това тя е и наличен източник на скотски белтъчини, който е по джоба на мнозина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР