Природозащитната организация WWF предупреждава за сериозния негативен ефект, който свръхуловът

...
Природозащитната организация WWF предупреждава за сериозния негативен ефект, който свръхуловът
Коментари Харесай

Природозащитници обявиха риболова за изчезваща професия

Природозащитната организация WWF предизвестява за сериозния отрицателен резултат, който свръхуловът има върху рибите и хората и започва своята европейска акция „ Риба и за в бъдеще “.

За да задоволим глада си за морска храна, през днешния ден ние вадим от океаните повече риба, в сравнение с те могат да обезпечат. Към момента 33 % от рибните ресурси в света са подложени на свръхулов, а 60 % са експлоатирани до краен лимит. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като главен източник на протеини.

„ Свръхуловът в океаните излага на риск световната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и дами, чиито храна и приходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в разрастващите се страни “, споделя ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Свръхуловът е втората най-голяма опасност за океаните след климатичните промени. А двете дружно могат доста да понижат продуктивността на риболовната промишленост като оставят без риба Южното полукълбо. Но до момента в който гладът и бедността на планетата не престават да нарастват, рибата ще бъде от извънредно значимо значение като източник на храна с първокачествен протеин за хората от разрастващите се страни. Рибата и морските блага са най-търгуваната стока в световен мащаб. За последните 40 години международните ресурси са намалели съвсем на половина. Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от разрастващите се страни.
8
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР