Природният газ в Европа поскъпна с близо 30% към 132

...
Природният газ в Европа поскъпна с близо 30% към 132
Коментари Харесай

Ръст на цената на газа в Европа до 132 евро за MWh, след като Русия поиска тя да се заплаща в рубли



Природният газ в Европа нарастна с близо 30% към 132 евро за мегаватчас, откакто Владимир Путин съобщи, че Русия ще стартира да продава своя газ на " неприятелските " страни в рубли.

" Русия, несъмнено, ще продължи да доставя природен газ в сходство с размерите и цените... закрепени в подписаните по-рано контракти “, сподели Путин по време на телевизионна среща с висши държавни министри.
" Промените ще обиден единствено валутата на заплащане, която ще бъде изменена в съветски рубли ", сподели той.

Към 27-и януари продажбите на природен газ от " Газпром " за Европа и за други страни се уреждаха главно в евро, към 58%, показва Ройтерс.

На този стадий от " Газпром " и от европейските държавни управления не разясняват изказването на Путин.

Днешното внезапно повишаване на природния газ е подкрепено и от предложният от Европейската комисия проект, изискващ от страните членки на Европейски Съюз да запълват своите газови складове до 90% до 1-ви ноември всяка една година, започвайки от 2023 година, като за тази година условието ще бъде за запълване на газовите складове на 80% от техния потенциал.

Това предложение ще се нуждае от утвърждение от страните членки на Европейски Съюз. Представителите на Европейския парламент и енергийни търговци обаче споделиха пред Ройтерс, че тази цел ще бъде сложна за реализиране даже в интервали, когато търсенето е по-ниско (след края на всеки зимен сезон).

Поскъпването на газа и на петрола през днешната търговия е и вследствие на опасност от страна на съветския вицепремиер Александър Новак, че международните енергийни пазари ще се срутен при наказания против съветския газ и нефт.

За в този момент повишаването на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се ограничи до 132,25 евро за мегаватчас, достигайки най-високо ценово равнище от 9-и март насам, след което последва опит за стабилизация към 125 евро за MWh.
Само ден по-рано (на 22-ри март) природният газ поевтиня до триседмично дъно от 95 евро за мегаватчас.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР