Природният газ в Европа поевтинява в петък с около 2%

...
Природният газ в Европа поевтинява в петък с около 2%
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтинява за трета поредна седмица

Природният газ в Европа поевтинява в петък с към 2% към 73 евро за мегаватчас (MWh), като фючърсите на нидерландския газов хъб TTF са на път да се намалят за трета поредна седмица.

За това намаляване на цените на газа способстват очакванията за намаляване на напрежението сред Украйна и Русия, която е главен снабдител на природен газ за Европа. Повод за тези очаквания беше информацията, че Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и съветският външен министър Сергей Лавров възнамеряват да проведат диалози през идната седмица в опит за намиране на решение на украинската рецесия по дипломатически път.

Междувременно Европа продължава да внася съществени количества на полутечен природен газ (LNG), като през януари бяха импортирани рекордните 11,7 млн. метрични тона LNG - половината от които бяха доставени от Съединени американски щати.

През февруари продължава този стабилен импорт, като до момента бяха импортирани 6,9 млн. метрични тона полутечен природен газ.

В същото време европейските равнища в газовите складове спаднаха по-малко от опасенията след релативно мека зима и невиждани доставки на полутечен природен газ (LNG), само че тяхното попълване през лятото може да се окаже предизвикателство. Зимният газов сезон продължава от октомври до март, а летният газов сезон стартира през април. Обикновено през летния сезон цените и търсенето на газ на едро са по-ниски и повече газ отива за предпазване.

Големият въпрос, който остава да виси над пазара, е дали Европа – и основно Германия и Холандия – са в положение да възстановят запасите от природен газ преди началото на идната зима. С несигурността във връзка с износа на газ от Русия за Европа заради рисковете от съветска инвазия в Украйна и с търгувани цени на синьото гориво, които към момента са 3-4 пъти по-високи от дълготрайните междинни равнища, Европа евентуално ще продължава да купува LNG през лятото и през идната зима.

Междувременно Европейски Съюз обмисля да изисква от страните членки на съюза да запълват газовите си складове пред всеки зимен сезон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР