Преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към Европейския съюз

...
Преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към Европейския съюз
Коментари Харесай

Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС през следващата седмица

Преговорите за присъединение на Украйна и Молдова към Европейския съюз ще стартират във вторник, 25 юни, заяви белгийското държавно управление, представено от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съвета на Европейски Съюз и на белгийското председателство за одобряването на преговорната рамка, нужна за започването на договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, съобщи Укринформ, като цитира пост на Зеленски в " Екс ".

„ Това е огромен ден за Украйна, Молдова и Европейския съюз. Всички 27 страни членки на Европейски Съюз са одобрили преговорните рамки и практическите договаряния за присъединение към Европейски Съюз ще стартират идната седмица “, написа украинският външен министър Дмитро Кулеба „ Екс “.

Белгия е ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Тя разгласи, че министрите са одобрили преговорните проекти за диалозите с двете страни, което разрешава договарянията да стартират идната седмица.

„ Да станем член на Европейски Съюз е нашият път към мир, разцвет и по-добър живот за всички жители ", съобщи в „ Екс “ молдовската президентка Мая Санду, която добави, че първият кръг от договарянията ще се организира в Люксембург.

Двете страни аплайваха за участие в Европейски Съюз след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

„ Пътят на Украйна до днешния ден не беше елементарен, включвайки гражданска война и война. Но с помощта на смелостта на украинския народ, ние не позволихме на никого и на нищо да прекъсне историческата ни траектория ", сподели Кулеба.

Началото на договарянията не значи, че двете страни ще се причислят към Европейски Съюз в скоро време. Всяка стъпка от процеса изисква единомислещо единодушие на актуалните страни членки, а няколко други страни чакат към този момент доста по-дълго.

Лидерите на Европейски Съюз публично признаха Украйна и Молдова за претенденти членки преди една година, през юни 2023 година През декември 2023 година те предоставиха статут на претендент за участие на Грузия и в същото време се съгласиха да стартират договаряния с Украйна и Молдова.

Останалите публични претенденти са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Последната страна, призната в Европейски Съюз, е Хърватия, която се причисли през 2013 година Румъния и България се причислиха през 2007 година, а 10 страни се причислиха през 2004 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР