Природният газ в Европа поевтинява с 5% към 78,50 евро

...
Природният газ в Европа поевтинява с 5% към 78,50 евро
Коментари Харесай

Природният газ в Европа поевтинява с 5% към 78,50 евро за мегаватчас



Природният газ в Европа поевтинява с 5% към 78,50 евро за мегаватчас, откакто в петък търговията затвори на равнища над 82 евро за MWh.

Поевтиняването е вследствие на прогнозите за по-меко зимно време (по-високи от нормалното температуари) на остарелия континент през идващите няколко дни и на упованията за по-голямо количество вятърна сила (главно в Германия), което да понижи търсенето на сила за отопление.

Опасенията за вероятно нарушение на така и така понижените доставки за Европа на съветски природен газ при положение на ескалация на украинския спор обаче би трябвало да лимитират едно по-трайно поевтиняване на синьото гориво.

Междувременно стана ясно, че съветският енергиен колос " Газпром " не е резервирал спомагателен потенциал за пренос на природен газ през Украйна и не е подал поръчки за потенциала, предлаган за пренос на синьото гориво през Полша за второто и третото тримесечие на 2022 година, съгласно данните на RBP и GSA Platform.

Операторът на украинската газотранспортна система предложи директен потенциал на търг в понеделник за второто и третото тримесечие на тази година в допълнение към резервацията въз основа на дълготрайния контракт за 40 милиарда куб. метра газ годишно (около 109,5 млн. куб. метра на ден).

Газпром също по този начин не е резервирал потенциал за изпомпване на газ през Полша към Европа през газопровода " Ямал-Европа " за второто и третото тримесечие на 2022 година, съгласно данните на GSA Platform.

Липсата на интерес от " Газпром " за заявяване на спомагателен директен капаците също би трябвало да попречи на едно по-нататъшно поевтинява на природния газ в Европа.

В същото време обаче ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейският съюз беседва със Съединените щати и други снабдители за увеличение на доставките на природен газ за Европа на фона на угриженост по отношение на доставките от Русия.

Към 16,30 българско време фючърсите с доставка през март на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 5% към 78,50 евро за мегаватчас. В началото на търговията в понеделник цената на природния газ в Европа даже падна за малко към 76,30 евро за MWh, преди обаче да стабилизира към 78-79 евро.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро а MWh)

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР