Природният газ в Европа поевтиня за кратко днес под 90

...
Природният газ в Европа поевтиня за кратко днес под 90
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня под 93 евро за мегаватчас

Природният газ в Европа поевтиня за малко през днешния ден под 90 евро за мегаватчас (MWh), доближавайки равнищата, следени преди съветската военна инвазия в Украйна, предвид на продължаващо мощно предложение на синьото гориво. През обедната търговия фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се търгуват малко под 93 евро за мегаватчас, откакто по-рано денем доближиха ценово дъно към 89,60 евро, заяви БНР.

Търговците показват, че поевтиняването е резултат от продължаващо мощно предложение на газ както от Русия, по този начин и от Норвегия. " Рискът от спиране на доставките обаче не е липсващ, само че виждаме, че ежедневните потоци наподобява са постоянни макар всяка една ескалация до момента на напрежението вследствие на съветската военна инвазия в Украйна “, сподели търговец на газ, представен от Ройтерс.

Преносният потенциал за доставка на газ за Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани - значим маршрут за доставки на съветски газ за Европа - се намали във вторник до 412 939 мегаватчаса дневно от 544 908 MWh през вчерашния ден, демонстрират данни на словашкия газов оператор TSO Eustream, до момента в който в това време остават в действие реверсивните потоците на изток към Полша от Германия по газопровода " Ямал-Европа ", до момента в който директните газови потоци от Русия към Германия през " Северен поток 1 " остават постоянни.

" Газпром " обаче съобщи, че спадът на потоците към Словакия е в сходство с настояванията на клиентите. От друга страна, доставките от втория по величина снабдител в Европа - Норвегия се чака да се усилят, защото понижават спиранията, свързани с поддръжка на норвежките газопроводи, само че размерите към момента са с 10% под междинните за март, съгласно оператора Gassco AS.

В същото време Съединени американски щати не престават да доставят на Европа полутечен природен газ в близо рекордни равнища от началото на годината заради по-високата награда (по-високата цена) на спот пазар по отношение на азиатските клиенти. Продължава и по-слабото търсене не полутечен газ от Китай поради строгите локдауни, въведени в някои огромни китайски градове в опит за ограничение на актуалната Covid вълна в азиатската страна.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР