Природният газ в Европа поевтиня при старта на търговията във

...
Природният газ в Европа поевтиня при старта на търговията във
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня под 90 евро/MWh за пръв път от началото на руската инвазия в Украйна



Природният газ в Европа поевтиня при старта на търговията във вторник под 90 евро за мегаватчас към 85 евро предвид на постоянни доставки на синьото гориво. Това е най-ниското ценово равнище на газа от началото на военната инвазия на Русия в Украйна, почнала на 24-ти февруари.

Руският пренос на газ към Словакия през Украйна означи известно намаляване тази заран, само че в линия с потребителското търсене, до момента в който потокът по газопровода " Северен поток 1 " беше постоянен и без смяна по отношение на предходните 24 часа, а реверсивното подаване на газ от запад на изток по газопровода " Ямал-Европа " беше увеличено.

Междувременно беше комплициран завършек на спиранията на доставките на норвежки газ, които затрудняваха газоподаването през последните седмици.

Опитът на Дания да ускори производството на природен газ от съществуващите си залежи в Северно море пък може да докара до нарастване с цели 25%, съобщи във вторник министърът на енергетиката и климата на страната Дан Йоргенсен на брифинг за пресата. В опитите си да се освободи от съветския газ, държавното управление на скандинавската страна предложи да усили производството на газ в Северно море, както и фрапантно да усили производството на възобновима сила.

" Ще увеличим производството на природен газ в Северно море за стеснен интервал от време ", уточни и датският министър председател Мете Фредериксен.

Преди време Владимир Путин предизвести Европа, че рискува доставките на съветски газ да бъдат прекратени, в случай че " неприятелските " страни от Европейски Съюз не стартират да заплащат в рубла, което обаче опонира на европейските наказания против Русия поради нейното навлизане в Украйна.

" Убедени сме, че е по-добре да произвеждаме газ в Северно море, в сравнение с да го купуваме от Владимир Путин “, сподели по този мотив Фредериксен.

Тя също по този начин уточни, че Дания може дейно да стане самостоятелна от съветския газ през идната година с доставките си от Северно море. " Но защото сме част от европейската газова мрежа, имаме потребност и другите страни да станат самостоятелни ", добави датският министър председател.

Що се отнася до доставките на полутечен природен газ, износът на Съединени американски щати за остарелия континент остава мощен, а вероятностите за понижено търсене в Азия би би трябвало да запазят интереса на флотилията от кораби-танкери за полутечен природен газ към европейските пристанища.

Всичко това способства за първичното поевтинява на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF към 85 евро за мегаватчас след края на дълговия уикенд поради католическия Великден.

Започналата обаче огромна съветска военна атака в Източна Украйна и новината за подготвяно от Европейски Съюз ембарго върху съветския нефт, съгласно днешни изказване на френският финансов министър Брюно льо Мер, парираха това в началото поевтиняване на газа.

През обедната европейска търговия газовите TTF фючърси към този момент се търгуват към 93,50 евро за мегаватчас, въпреки и към момента бележейки поевтиняване с 2% в границите на деня.
Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР