Природният газ, токът, парното и топлата вода ще поскъпнат от

...
Природният газ, токът, парното и топлата вода ще поскъпнат от
Коментари Харесай

От юли се очаква поскъпване на тока, природния газ, парното и топлата вода

Природният газ, токът, парното и топлата вода ще нарастнат от юли, предвижда ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Той участва на среща на ръководителите на енергийните парламентарни комисии на страните от Европейски Съюз в София, която бе част от българското европредседателство.
Десет години след последната газовата рецесия, която засегна съществено и България, към момента не са взети задоволително ограничения за попречване на сходни рецесии. Днес от Брюксел изнесоха и двете съществени аргументи за това - първо, цените на газа в Източна Европа остават по-високи от тези в Западна и второ липсват различни трасета, по които природния газ да стига до България. Така да вземем за пример, над 90% от природния газ у нас е импорт от един единствен източник - Русия. Именно поради повишаването на съветския газ, се усилват и цените на тока, природния газ, парното и топлата вода от юли , оповестява Българска национална телевизия.
Държавната газова компания " Булгаргаз " изиска нарастване на цените на газа от 1 юни с близо 16%. Причините посочени от сдружението са две - повишаване на съветския газ поради високите цени на петрола и повишение на котировките на $ по отношение на еврото.
" Ако цената на суровия нефт се задържи на тези равнища, това води до повишаване първо на течните горива, което всички български консуматори на бензин и дизел го установяват когато зареждат своите коли, само че дружно с това ще се увеличи цената на природния газ за тези сдружения и крайни битови консуматори, които употребяват природен газ непосредствено, както несъмнено и цената на енергийните артикули на когенерациите - българските топлофикации, които създават топлинна и електрическа сила ", сподели Иван Иванов.
Според изчисленията на специалистите, в случай че цената на синьото гориво скочи с 16%, това би нараснало цената на парното и топлата вода с сред 7 и 10 на 100, а на тока с близо 2%.
" Комисията за енергийно и водно контролиране няма механизъм да промени цената на един енергиен притежател, в тази ситуация на природния газ, когато той е напълно вносен и който с тази цена идва на границата на България ", съобщи още Иванов.
Според плановете на Европейски Съюз цената на синьото гориво за целия източен район в това число и България остава доста по-висока от тази в Западна Европа.
Намаляване на цените от Брюксел чакат едвам след създаване на нова газова инфраструктура и доставката на газ от различен източник - Азербайджан. Подобни са упованията и на българския енергиен регулатор.
" Това ще сътвори точно една здравословна конкуренция сред доставчиците на природен газ сред северното и южно направление и това може да докара до намаление на цената на природния газ за българските консуматори, надяваме се това нещо да се случи за България през 2020 година ", сподели Иван Иванов.
Окончателно решение за новите цени на газа ще бъде взето в края на юни след разискване в енергийния регулатор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР