Природният газ ще поскъпне от 1 февруари с повече от

...
Природният газ ще поскъпне от 1 февруари с повече от
Коментари Харесай

Газът поскъпва над планираното, заради 45% скок на евроборсите

Природният газ ще нарастне от 1 февруари с повече от декларираното от " Булгаргаз " при започване на януари покачване от към 8 на 100. Това стана ясно по време на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране в сряда, на което бе разисквано заявката на държавния газов снабдител.

Причината за по-високите от плануваните цени е в скока на цените на суровината на европейските тържища с над 45 на 100 от началото на януари, изясни по време на полемиката шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов.

Цената на природния газ към този момент се дефинира всечи месец като в нея влизат цените и на европейските газови тържища и финалните калкулации за действителния размер на цената се дефинира при калкулиране на данните за целия месец и се утвърждава от регилатора на първо число.

Заявлението на " Булгаргаз " се подава доста преди този момент, заради което и откогато се промени формулата за ценообразуване предишния март има отклонения от прогнозите.

Така че каква тъкмо ще е цената ще стане ясно на 1 февруари. Предложението на " Булгаргаз " бе за 28,92 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) за крайни доставчици на природен газ и топлофикациите при настояща стойност от 26.93 лева./MВтч.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР