Природният газ и петролът продължават да поскъпват рязко в края

...
Природният газ и петролът продължават да поскъпват рязко в края
Коментари Харесай

Рекордна цена на газа в Европа от 214 евро за MWh, петролът поскъпва с над 20% тази седмица



Природният газ и петролът не престават да нарастват внезапно в края на петъчната търговия предвид на страховете, че продължаващата съветска военна инвазия в Украйна и налаганите западни наказания против Москва могат да предизвикат спирания на доставките от Русия на значимите енергийни първични материали.

Фючърсите на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF нарастват в границите на деня с 27% към 204 евро за мегаватчас (MWh), като по-рано в петък даже удариха нов исторически ценови връх от 214 евро за MWh, или близо 2258 евро (около 2468 долара) за 1000 кубически метра.

Руският природен газ образува повече от 30% от вноса на синьото гориво в Европа. В същото време конкуренцията за товари на полутечен природен газ (LNG) от страна на Азия може да докара до по-малко танкери, идващи на европейските пристанища, откакто азиатските търговци покачиха цените до рекордно високи равнища тази седмица. На седмична база договорите за полутечен природен газ са с над 100% по-високи по отношение на предходната седмица.

Петролните фючърси пък нарастват с към 7% в границите на деня, като черното злато е на път да означи повишаване с над 20% в границите на отминаващата седмица

Фючърсите на нефт Брент се покачват в края на петъчната търговия с близо 7% към 118,00 $ за барел, откакто през вчерашния ден приближиха равнището от 120 $ за барел, достигайки най-високо равнище от април 2012 година

Американските петролни фючърси WTI пък нарастват с над 7% към 115,96 $ за барел, пробвайки нов тест на вчерашния връх към 116,50 $ - най-високо равнище от 2008 година насам.

Силното днешно повишаване на петрола е реалност макар новината за вероятно реализиране на ново нуклеарно съглашение с Иран през идната седмица, което би разрешило на Техеран да се върне на международния петролен пазар.

Само в границите на отминаващата седмица петролът към този момент нараства с над 20%, отбелязвайки най-силен седмичен растеж от май 2020 година насам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР