Приписван на Галилео Галилей ръкопис, който през август т.г. бе

...
Приписван на Галилео Галилей ръкопис, който през август т.г. бе
Коментари Харесай

Откриха таен ръкопис на Галилео Галилей

Приписван на Галилео Галилей ръкопис, който през август т.г. бе избран като фалшификат, довел до откриването на друга книга, която известният италиански астроном в действителност е написал, само че под псевдоним, сочи ново следствие. Това оповестява.

 

Непубликувани до момента бележки на Галилей, които били изследвани след откриването на фалшификата, демонстрират, че той е същинският създател на етюд, озаглавен Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri („ Астрономически съображения от Алимберто Маури “), оповестен през 1604 година Някои учени към този момент са подозирали, че Галилей е създателят на творбата, макар че то се приписвало на псевдонима Алимберто Маури. По това време писането под псевдоним било нормална процедура, с цел да се избегнат разногласия.

Известно е, че Галилео е разгласил под други псевдоними, само че неговото авторство на Considerazioni Astronomiche не беше доказано до момента.

 

„ Това е цялостен етюд и е написан от един от най-брилянтните мозъци на западната просвета “, споделя направилият откритието Матео Косци, откривател в Катедрата по философия и културно завещание във университета Ка Фоскари във Венеция. Трактатът е оповестен единствено няколко години преди известния труд на Галилей Sidereus Nuncius ( " Звезден делегат " ), който през 1610 година разказва неговите революционни наблюдения на Луната и четири от спътниците на Юпитер посредством първия регистриран астрономически телескоп.



 „ Може да го разглеждате като предистория на Sidereus Nuncius, трансформирала историята на астрономията и науката като цяло – споделя Косци. – За историците това е същинска съкровищница. “

 

Защо Галилей е писал под псевдоним?

 

Откритието, че Галилей е създател на Considerazioni Astronomiche, е обвързвано с по-рано направеното изобретение, че ръкопис в библиотеката на Мичиганския университет, приписван на великия астроном, в действителност е фалшификат. Както открили учените, водните знаци на хартията демонстрират, че би трябвало да е бил написан повече от 100 години след гибелта на Галилей, което прави документа подправен. Вероятно е основан от съобразителния италиански измамник Тобия Никотра някъде през 20-те или 30-те години на предишния век, открило следствие на университета.

 

Ръкописът е добит на търг през 1934 година и е дарен на университета през 1938 година Разследването също открило, че две писма, употребявани за засвидетелствуване на ръкописа, също са имитации, още веднъж евентуално от Никотра; и защото в едно от писмата също по този начин се твърди, че Галилей е написал Considerazioni Astronomiche, това също било съмнително.

Галилео Галилей в никакъв случай не е признавал, че е написал Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri и до момента единственото доказателство беше подправеното писмо. Но по-рано тази година Косци разкрил в библиотеката на Флоренция непубликувана записка, достоверно написана от Галилей, в която астрономът изброява няколко места, където италианският академик Лудовико деле Коломбе е атакувал неговите хрумвания.

 

Сред тях Галилео означи, че Деле Коломбе е подлагал на критика Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri. Това демонстрира, че Галилео се е чувствал персонално нападнат всякога, когато е Алимберто Маури е бил подложен на критика, споделя Косци. „ Когато Галилей написал в персоналната си записка, че „ [Лодовико деле Коломбе] приказва за мен с пренебрежение “, той се е разпознавал като Маури “, отбелязва откривателят.

 

Противоречивите теории на Галилей

 

По думите на Косци Деле Коломбе е разгласил етюд, в който се твърди, че „ нова звезда “, забелязана през 1604 година (всъщност свръхнова), въобще не е нова, а по-скоро непрекъсната и се вижда единствено понякога.

 

Тези хрумвания съответстват с преобладаващите Аристотелови теории, въплътени в геоцентричния модел на Слънчевата система на Птолемей, съгласно който Слънцето, планетите и звездите са закрепени и непроменливи и че обикалят към Земята. Но Галилей, пишещ под псевдонима Алимберто Маури, предположил, че „ новата звезда “ в действителност е свръхнова, и предложил механизми, които биха могли да я основат – предизвикателство към възгледа на Аристотел. Той също по този начин показал няколко други радикални хрумвания за времето си, като да вземем за пример, че на Луната може да има планини. „ По-безопасно е да употребявате псевдоним, тъй като в случай че нещата не вървят както би трябвало, тогава не ви упрекват – споделя Питър Баркър, професор по история на науката в Университета на Оклахома. – Но в случай че имат триумф, можете да кажете: „ През цялото време бях аз “.

Приписването на Considerazioni Astronomiche на Галилей се приема и от Ник Уайлдинг, историк от Държавния университет на Джорджия, който разкрил фалшификата на ръкописа в Мичиганския университет. „ Това е отличен образец по какъв начин търпеливото и интелигентно архивно проучване може да възвърне част от вредите, нанесени от фалшификаторите – споделя Уайлдинг. – Д-р Косци ни показва, че композиция от песимизъм и умения ще ни докара до историческата истина. “

 

Според самия Косци Галилео е написал Considerazioni Astronomiche, когато е преподавал в университета в Падуа. Трактатът може да е бил опит на Галилей да откри застъпничество в Рим, защото е бил отдаден на ковчежника на папата, допуска откривателят. Но Рим и Венеция били въвлечени в дипломатически спор по това време, „ тъй че би било безразсъдно от страна на Галилей да сложи името си в етюд, отдаден на публичния зложелател “, отбелязва Косци.

Източник Actualno.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР