Приоритетен проект за Община Пловдив през този програмен период ще

...
Приоритетен проект за Община Пловдив през този програмен период ще
Коментари Харесай

Пловдив инвестира в екотранспорт и зелени зони

Приоритетен план за Община Пловдив през този програмен интервал ще бъде градската железница. Повече от всеки път Пловдив се нуждае от нея, тъй като посредством този екологичен превоз ще свържем всички региони на града с околните обитаеми места и индустриалните зони.

Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на откриването на международната научна конференция „ Икономически, районни и обществени провокации в прехода към Зелена стопанска система ". 

Той изясни, че планът е взаимен с НКЖИ и ще се финансира по линия на Оперативна програма „ Транспорт " и други стратегии на Европейски съюз.

 „ Съвсем скоро ще имаме първия въглеродно безпристрастен парк в Тракия икономическа зона. Работим по план за 13 млн. лева за замяна на печките с твърдо гориво с екологични. Съвместно със Световната банка създаваме план за общинско дружество за екологичен превоз, като задачата ни е до 2 години да имаме 2 линии, обслужвани от  електроавтобуси “, уточни кметът.

Здравко Димитров добави, че интензивно се работи за затварянето на вътрешния кръг. „ Имаме към този момент 60 км велоалеи и продължаваме да ги развиваме “, добави той.

По думите му напълно скоро коритото на река Марица ще се трансформира в нова зона за отдих и спорт, а общината ще направи 2 нови парка в регионите „ Южен “ и „ Източен “.

„ Имаме и 10 млн. лева заем за нови машини, които да мият улиците. Новата техника ще се даде на общинските предприятия „ Градини и паркове “ и „ Чистота “, добави кметът. 

Сред тематиките, разисквани на днешната конференцията са Глобалният дневен ред за зелена стопанска система, Макроикономическа непоклатимост, конкурентоспособност и конвергенция в зеления преход, бизнес и секторни аспекти на зеления преход. 

Включвания по време на конференцията направиха водещи експерти от Вашингтон, Лондон, Брюксел, Москва, с цел да се види международният опит по реализация на зеления преход, като се разбере същността, с цел да има положителни резултати.

Официални посетители на събитието бяха Петър Стоянов, Президент на Република България (1997-2002), Розалинде Ван Дер Влис, шеф на Дирекция „ Чиста планета " към Европейската комисия, представител на Министерския съвет на Република България и членовете на Европейския парламент Радан Кънев и Цветелина Пенкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР