Приоритетът е да се разкрие източникът на експлозията, която е

...
Приоритетът е да се разкрие източникът на експлозията, която е
Коментари Харесай

Официално Скопие: Приоритет е да се установи източника на експлозията в автобуса

" Приоритетът е да се разкрие източникът на детонацията, която е провокирала толкоз мощен пожар в рейса. Така че всички условия ще бъдат тествани, в това число имало ли е туби с гориво в рейса ". Това разгласи в  по мотив трагичната автобусна злополука на автомагистрала Струма, лишила живота на 46 души, измежду които и 12 деца. 

С тези думи правосъдният министър отговаря на въпрос дали северномакаденското държавно управление прави опити да разследва информация, съгласно която с тези рейсове се придвижват пластмасови туби цялостни с нафта, която е по-евтина в Турция. Маричич прецизира и, че оживелите от злополуката категорично са споделили, че е имало детонация, която е предизвикала пожара в рейса. Мисля, че прокурорските и полицейските служби би трябвало да прегледат тези обстоятелства, прибавя той.

Само ден по-рано и зам.главният прокурор Борислав Сарафов разгласи, че има данни за гърмеж при трагичния инцидент, само че към момента не ясно какво го е предизвикало - дали нещо от вътрешната страна, или удар с мантинелата. 

В изявлението, македонският правосъден министър удостоверява, че на държавно съвещание още във вторник правителство се е занимаволо с въпроса за лиценза на транспортната компания, притежател на рейса. Правителството реши " да започне процедура за преразглеждане на лиценза, само че с цел да завърши този развой, е належащо да се изяснят всички условия – броят на рейсовете, подхождат ли на лиценза, дават отговор ли на условията, по какъв начин са могли да преминат през целия институционален надзор ", щазна Маричичи прибавя:  " За задачата ще е належащо съдействието на българските управляващи, само че също и на турските управляващи, тъй като екскурзиите са били до Турция и назад ".

Междувременно стана ясно, че екип от шестима следователи от Националната следствена работа и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по формираното досъдебно произвеждане за тежкия пътен случай на автомагистрала „ Струма “, при който починаха жители на Република Северна Македония

С оглед интернационалния детайл на проблема прокурорите от отдел „ Международен “ при Върховната касационна прокуратура оказват цялостно подпомагане и съгласуваност по отношение на изпращането на молбата за правна помощ. По линия на интернационалното правно съдействие са конкретизирани оптимално къси периоди за предаването на изисканите документи, разгласи Българска национална телевизия, като се базира на Сийка Милева, представител на основния прокурор.

В тази връзка българският главен прокурор на България ще командирова в град Скопие прокурор и следовател от екипа, които ще предадат молбата за правна помощ в прокуратурата на Република Северна Македония. С оглед експедитивност и успеваемост командированият екип персонално ще получи изисканите документи, добавила Милева.

С цел идентификация на починалите жители българският екип на място ще получи и ДНК-профилите от родственици на починалите за същите да бъдат съпоставени с ДНК-профилите на жертвите, респективно те да бъдат разпознати допустимо най-бързо.

Малко по-късно просуратурата разгласи, че зам.-главните прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов, и представителят на основния прокурор Сийка Милева са провели работна среща в Съдебната палата в София с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Срещата е поискана по отношение на тежкия пътен случай от 23.11.2021 година на автомагистрала „ Струма “. На срещата са присъствали и краткотрайно ръководещият посолството на Северна Македония в България Владимир Кръстевски, Лирим Дачи и Александър Христов от Министерството на външните работи на Северна Македония.

Посочено е било, че Прокуратура на Република България работи оптимално бързо и ще постави всички старания за изясняване на случая и определяне на аргументите за злополуката, както и за връщането на телата на жертвите, увериха от управлението на българската прокуратура представителите на държавното управление на Северна Македония. Буяр Османи благодарил на прокуратурата за оказаното цялостно подпомагане във връзка със случая и изрази убеденост, че тя ще организира бързо, дейно и обективно следствие, с цел да се изяснят аргументите за тежкия пътен случай.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР