Принципът замърсителят плаща“ ще реши тежки проблеми, свързани с екологията

...
Принципът замърсителят плаща“ ще реши тежки проблеми, свързани с екологията
Коментари Харесай

Пламен Неделчев: Сегашната система за такса смет е „лиценз з...

Принципът „ замърсителят заплаща “ ще реши тежки проблеми, свързани с екологията и ръководството на отпадъците в страната, счита Пламен Неделчев, някогашен специалист в Министерството на финансите. Той е взел участие в писането на първите сходни тактики за смяна на методиката при образуване на такса боклук още през 2014 година. 

По думите на специалиста, още при влизането на страната ни в Европейски Съюз за пръв път стартира да се приказва за изцяло преосмисляне на това по какъв начин страната таксува бизнеса и жителите за боклука, който генерират. Неделчев обаче е безапелационен, че през годините нито един кабинет не е имал воля това да се случи поради политическите негативи, които сходно решение би донесло. 

" Моделът " замърсителят заплаща " не се вкарва, тъй като неизбежно е обвързван с повишаване на цената. Промяната непрекъснато се отсрочва и от общините, и от страната. Но
" замърсителят заплаща " е най-ефикасният и най-справедлив модел при установяване на такса битови боклуци
за популацията и бизнеса. В сегашния миг е невероятно до се случи поради неналичието на единна методика за установяване на таксата съгласно количеството генериран боклук, безапелационен е някогашният специалист в МФ. 

Неделчев счита, че сегашната система, по която се пресмята такса боклук, може да се преглежда като „ лиценз за замърсяване “, защото закрепената ставка както за бизнеса, по този начин и за жителите, на процедура, значи, че всички заплащат поравно. " Липсват действителни тласъци, които да накарат компаниите и семействата да извърнат по-сериозно внимание на това по какъв начин събират отпадъците си. "  

" Съгласно настоящия Закон за локалните налози и такси (ЗМДТ) определянето на Такса битови боклуци (ТБО) става на база данъчна оценка на парцела или балансова стойност на активите. По този метод
Твърди битови отпадъци се трансформира в самобитен втори заможен налог,
което по никакъв метод не отразява действителните боклуци, генерирани от семейството. В резултат на това високотехнологични предприятия със скъпо съоръжение биват наказвани да заплащат в пъти по-голяма Твърди битови отпадъци заради по-високата балансова стойност на активите им. "

Освен това общинските администрации дефинират разнообразни основи и размери на Твърди битови отпадъци за другите типове консуматори. Т.е. съществува пряка дискриминация по веществен симптом - съгласно типа и размера на парцела. Една и съща услуга се дава при разнообразни условия, съгласно типа на ползвателя (граждани и фирми). В случая не се прави разлика сред “битови ” (от човешката дейност) и “промишлени ” (от индустриалната дейност) боклуци, което съгласно Пламен Неделчев е голям проблем. 

Експертът счита, че у нас системата " замърсителят заплаща " за семействата може да бъде въведена най-лесно посредством
косвено премерване на количеството посредством специфични торби,
които си закупуват надлежно семействата от комерсиалната мрежа. Тази концепция обаче има и съществени дефекти, счита Неделчев, най-много тъй като при нея контролът би трябвало да е непрекъснат, а осъществяваната работа от компаниите или общинските чиновници, които се занимават със сметоизвозването, ще се усили, което неизбежно ще усили и цената на тази услуга.

Има и различен вид, който всеобщо се употребява в Европа - таксата да се изчисл​ява въз основата на етажна благосъстоятелност. Използването на практиката с чистотата на транспортиране и броя на контейнерите е по-скоро допустима в здания, които имат независима инфраструктура, безапелационен е специалистът и добавя, че и този вид мъчно ще се осъществя в България.    

" Според данните на Министерство на околната среда и водите сега
в огромните общини под 25 на 100 от отпадъците се генерират от бизнеса,
само че той внася към 70% от общите приходи от такса боклук. С измененията тежестта върху бизнеса ще бъде понижена, което неизбежно ще докара до прехвърлянето ѝ върху жителите ". 

Друг огромен проблем пред въвеждането на методиката " замърсителят заплаща " у нас може да се окаже неналичието на съпътстващи стратегии. Според Неделчев, с цел да проработи новата система за такса битови боклуци дейно, преди този момент жителите би трябвало да имат достъп до необятен набор от средства за преработване. Според специалиста това е единственият метод да бъде понижена новата финансова тежест, която измененията ще донесат на семействата.

В умозаключение, Пламен Неделчев е безапелационен, че страната ни е изгубила доста време, в което централната и локалната власт на процедура са бойкотирали концепцията. Експерта счита, че доста мъчно България ще може да мине на правилото " замърсителят заплаща ", тъй като опитът на други страни демонстрира, че с цел да проработи изцяло тази система за таксуване на отпадъците, са нужни най-малко 5 години.  
Европа упорства:  До 2035-а най-вече 10% от боклука да отива на сметищата
12 страни в Европейски Съюз към този момент вкараха депозитната система, при която плащаме наем за всяка опаковка в магазина и ни връщат парите, в случай че я предадем назад

Системата, известна като  " замърсителят заплаща ", би трябвало да бъде употребена от всички страни - членки на Европейски Съюз, до края на 2025 година. Това реши Европейската комисия през юни. Това значи, че страната ни има тъкмо 3 години, с цел да извърши всички нови разпореждания.

Въпреки че новата система ще се ползва от локалните администрации и общините, за прекосяването към модела  " замърсителят заплаща " е необходимо разработването на единна национална методика, каквато у нас към момента няма. Това ще бъде финансирано по идната оперативна стратегия " Околна среда " 2021-2027 година. Целта на Европейски Съюз е до 2035 година едвам 10% от битовите боклуци да се депонират (докато сега този % е малко над 60 на сто), а останалите да се рециклират или преработват. 



Предварителните планове, формирани от екипа на последния отраслов министър по екологията от постоянно държавно управление - Борислав Сандов, демонстрират, че създаването на сходна методика ще коства към 10 млн. лв.. Общините пък ще разполагат с допълнителни средства, с които да закупят нужната техника, да вкарат съответните съоръжения и съдове за събиране, както и везни за премерване на отпадъка. За всички действия в бранша по новата стратегия ще бъдат заделени над 500 млн. лв.. 

С измененията в закона на Европейски Съюз за ръководство на отпадъците от юни е записано, че до 2025 година ще би трябвало да се рециклира минимум 55% от тежестта на битовите боклуци. Тази цел ще се усили на 60% до 2030 г. и 65% до 2035 година. В период до 1 януари 2025 г. всички страни членки би трябвало да осигурят  разделно събиране на текстил и рискови боклуци, генерирани от семействата, а до края на 2023 година биологичните боклуци би трябвало се събират настрана или да се рециклират при източника (например посредством компостиране).  

Другите значими ограничения, с които се цели да се доближат заложените параметри, са по-ефективно разделно събиране на отпадъците от вкъщи и въвеждането на депозитна система в България. В Европа депозитна система досега са въвели 12 страни, а още 13 са взели решение да го създадат. 

При депозитната система купувачът заплаща депозит - сума, която получава назад при връщане на опаковката в магазина. Така потребителите купуват единствено напитката, а нейната пластмасова, железна или стъклена опаковка вземат краткотрайно назаем. Към момента обаче в страната липсва национална тактика за сходна система, като само единични частни компании са въвели сходни машини за приемане на остаряла пластмаса. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР