От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения

...
От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения
Коментари Харесай

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 17 до 21 юни 2024 година в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове на страната ще се проведат безвъзмездни прегледи за туберкулоза. Прегледите са част от акцията „ Седмица на отворените порти ”, която се провежда в осъществяване на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата на Министерство на здравеопазването, чиято цел е понижаване заболяемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се осъществя от 2009 година взаимно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лекуване на туберкулоза и неправителствени организации. През годините акцията потвърди своята успеваемост за повишение на публичната осведоменост по отношение на болестта посредством даване на безвъзмезден достъп до медицински услуги за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, както и за ефикасната им предварителна защита.

В рамките на „ Седмица на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск, се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

  У нас диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни, без значение от здравноосигурителния статус на жителите. Министерството на здравеопазването годишно обезпечава финансов запас за противотуберкулозни медикаменти от първи и втори ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на лечебните заведения за лекуване на туберкулоза.

В резултат на осъществяването на  Националните стратегии за предварителна защита и надзор на туберкулоза в България e налице наклонност за трайно понижаване на заболяемостта от туберкулоза - от 23.8 на 100 хиляди население през 2013 година до 13.5 на 100 хиляди през 2023 година

 Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР