Принцеса, дракон и рицар - когато тези герои са налице,

...
Принцеса, дракон и рицар - когато тези герои са налице,
Коментари Харесай

Приказката „Юнакът и драконът“ - първи сблъсък на децата с философията на Рилке

Принцеса, змей и рицар - когато тези герои са налице, всеки знае по какъв начин се разпростира сюжетът. В приказката „ Юнакът и драконът “, съчинена от Райнер Мария Рилке, действието поема друга посока и краят е непредвиден.

Великият стихотворец написва тази история през 1902 година, когато е единствено на 27 години и покоряването на върховете в европейската литература занапред му следва. Приказката изобилства от знаци и кодове, и отразява прочувственото положение на Рилке към оня миг.

Творбата излиза за първи път на български език и е 25-ото заглавие на нашумялата поредност “Детски шедьоври от велики писатели “ на издателство „ Лист “.

“На пръв взор това е доста класическа приказка. Рилке очевидно е бил отегчен от класическите приказки и е желал да опише една доста по-реалистична история. Обичайните герои ги намираме в доста особени обстановки, доста по-различни от метода, по който сме привикнали да ги възприемаме и по тази причина може би първоначално дребните читатели ще бъдат стъписани ”, споделя издателят Гергана Димитрова .

Тя означи също, че книгата не е за напълно дребни деца, тъй като Рилке е подходил доста метафизичен към историята. Децата могат да са предизвикани от сложността на текста, макар че самата история върви доста увлекателно, родителите могат да приказват с децата си по време на четенето, с цел да обяснят обособени термини или словосъчетания, които Рилке вкарва в текста. 

Чуйте цялото изявление на Катя Василева в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР