Приморско спази традицията да отбележи Йордановден /Богоявление/ със света литургия,

...
Приморско спази традицията да отбележи Йордановден /Богоявление/ със света литургия,
Коментари Харесай

Никола Бинев спаси Кръста в Китен и Приморско

Приморско съблюдава традицията да означи Йордановден /Богоявление/ със света литургия, популярен водосвет, литийно шествие и обред по спасяването на Светия кръст. Ритуалът, символизиращ кръщаването на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител, бе осъществен и в Китен и Ново Паничарево.
Първо извадиха кръста от морето на пристанището в Приморско, където се бяха събрали поданици и посетители на града, искащи да станат част от атрактивния християнски празник девет куражлии се хвърлиха в студените води на Черно море. Най-бърз се оказа 20 годишният Никола Бинев от Китен, който пръв стигна до признака на Йордановден.

Кметът на община Приморско доктор Димитър Германов също уважи празника, като персонално поздрави участниците в ритуала по спасяването на Светия кръст.
Преди това в църквата " Св. св. Кирил и Методий " отец Гавраил отслужи света литургия и популярен водосвет, а литийното шествие поведе множеството от хора към пристанището, където бе " избавен " кръста.

Празникът бе празнуван и от жителите и гостите на Китен. Там в конкуренцията по изваждането на кръста се впуснаха шест младежи, от които пръв до свещения знак още веднъж стигна Никола Бинев от Китен.
Празникът споделиха кметът на града Катя Вълчева, кметът на общината доктор Германов, ръководителят на общински съвет Златина Тюлиева и общински съветници.

В Ново Паничарево кръстът бе избавен от Йовчо Цанев, а кметът на селото Яна Жекова пожела доста триумфи и благополучие на всички присъстващи.

Според националните вярвания, през нощта против Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бога това, което си пожелае. Празникът е прочут и под други наименования - Кръстов ден, Водици, Водокръщи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР