Примирието между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах постави начало

...
Примирието между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах постави начало
Коментари Харесай

Премиерът на Армения обяви 6-месечен план за демократична стабилност

Примирието сред Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах сложи начало на нов проблем за премиера Никол Пашинян – гражданското неодобрение.

Вече повече от седмица членове на опозиционни политически обединения и жители стачкуват с искане за неговата оставка поради прекратяването на военните дейности в противоречивата зона благодарение на Русия. Според тях министър-председателят е овладял „ пагубно “ траялия шест седмици спор.

Пашинян отхвърля апела да се отдръпна от поста си и вместо това, сформира 6-месечен проект за деяние, показан от него като решение, което да осигури демократична непоклатимост на страната му, даже когато структурата на държавното управление е в развой на смяна, съобщи „ Ройтерс “.

В профила си в обществената мрежа Фейсбук министър председателят разгласи, че поема цялостна отговорност за случилото се, само че в този момент е виновен за стабилизирането и гарантирането на националната сигурност на Армения. „ Напълно съм решен “, написа той преди да изброи 15-те съществени точки в проекта си.

Той разгласи, че желае да се опита да възвърне процеса на договаряния за Нагорни Карабах под егидата на Минската група на ОССЕ и да даде приоритет на връщането на хората в сепаратистката територия.

На фамилиите на участниците във военните дейности ще бъде предоставена финансова помощ. Пашинян изрази и желанията си да прегледа правния статут на Нагорни Карабах, да извърши военна промяна, промени в изборния закон, както и да се концентрира върху битката с пандемията от новия ковид и стопанската система.

„ През юни 2021 година ще показва отчет по този проект. Общественото мнение и реакцията ще бъдат взети поради при вземането на решения за бъдещи дейности “, разяснява той.

В края на предходната седмица арменското разузнаване заяви, че е предотвратило опит за нападение против Никол Пашинян. На 10 ноември Армения и Азербайджан подписаха помирение, по силата на което Русия се ангажира да изпрати към 2000 хиляди военни и 470 единици техника в Нагорни Карабах.

Арменският външен министър към този момент подаде оставка тази седмица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР