Прилепите са разред дребни животни от клас Бозайници. Характерно за

...
Прилепите са разред дребни животни от клас Бозайници. Характерно за
Коментари Харесай

Факти за прилепите: Каква е връзката им с коронавируса?

Прилепите са разред дребни животни от клас Бозайници. Характерно за тях е, че предните им крака са прераснали в крила. Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят интензивно, въпреки че някои други типове са способни да прелитат на лимитирано разстояние.
Разредът наброява към 1110 типа, към 20% от всички типове бозайници. Прилепите са публикувани по целия свят като се изключи някои откъснати острови, полярните региони и високопланинските области над границата на горите.
Прилепите-вампири заобикалят човешката кръв
В България се срещат към 30 типа от фамилиите Булдогови прилепи (Molossidae), Подковоносови (Rhinolophidae) и Гладконоси прилепи (Vespertilionidae).
Живеят над 20 години. В множеството случаи раждат по едно малко на година и го кърмят един месец.
Интересни обстоятелства за прилепите
1. Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят.
Прилепите са изключителни във въздуха. Крилата им са тънки, което им дава по този начин нареченото, във връзка с полета, „ въздушно фолио “. 
2. Кафявият прилеп може да улови към 1200 инсекти с размер на комар за един час.
Има повече от 20 милиона прилепи, живеещи в Пещерата Бракън, Тексас. Прилепите в тази пещера употребяват към 200 тона инсекти на вечер.
3. Прилепите вампири не смучат човешка кръв.
Прилепите-вампири пият кръв от бозайници, най-много добитък и доста рядко пият човешка кръв. Казват, че ухапването не е мъчително, а раната наподобява като че ли е откъснато късче от кожат.
4. Прилепите не могат да надебелеят.
Метаболизмът на прилеп е забележителен - те могат да усвояват банани, манго и плодове за към 20 минути.
5. По-малко от 10 души през последните 50 години са инфектирани с бяс от прилепи.
Благодарение на филмите и малкия екран прилепите се считат за ужасни същества, донасящи заболявания и отрови за почтени жертви. Не е правилно. Прилепите заобикалят хората. Ако ви е ухапал прилеп, отидете на доктор, само че не се шашкайте - евентуално ще се оправите.
6. Прилепите употребяват ехолокация, с цел да се заобиколят в тъмното.
Прилепите не виждат доста добре, макар че са нощни животни, тъй че би трябвало да разчитат на навигационни способи, разнообразни от зрението. Прилепите изпращат звукови сигнали и слушат вариации в ехото, което им отвръща и по този начин се заобикалят. Те са нощни животни, най-много тъй като е по-лесно да се ловува буболечки, когато е мрачно. 
7. Прилепите съставляват една четвърт от всички бозайници.
Една четвърт от всички бозайници в света са прилепи. В света има повече от 1100 типа прилепи. Това са в действителност доста прилепи!
8. Повече от 50 % от типа прилепи в Съединените щати са застрашени.
Промишлеността, обезлесяването, замърсяването и убийствата унищожиха доста прилепи и техните местообитания. 

9. На прилепите не им е студено.
Прилепите поддържат топлота към себе си като сгъват крилете си към себе си, улавяйки въздух към телата си за изолираност.
10. Антикоагулант, открит в слюнката на прилеп, скоро може да се употребява за лекуване на човешки сърдечни проблеми
Учени от няколко страни се пробват да копират ензимите, открити в слюнката на върколак прилеп, с цел да лекуват сърдечните положения и да спрат резултатите от инсултите при хората.
11. Прилепите имат единствено по едно новородено годишно.
Повечето бозайници с дребни размери имат доста по-голямо поколение от това на прилепите. Сетете се за котки, зайци и плъхове.
12. Прилепите ще надживеят вашето домашно куче.
Средната дълготрайност на живота на прилеп варира, само че някои типове кафяв прилеп могат да живеят до 30 години. Като се има поради, че други дребни бозайници живеят единствено две години, това е впечатляващо.
13. Прилепите се мият зад ушите.
Прилепите прекарват повече време в къпане, в сравнение с даже младежите. Те почистват деликатно себе си, като се облизват и драскат с часове.
14. Не всички прилепи зимуват.
Въпреки че мечките и прилепите са двата най-известни хибернатори, не всички прилепи прекарват зимата си в пещери. Някои типове прилепи оцеляват посредством мигриране в търсене на храна към по-топли региони, когато стане мразовито.
15. Без прилепите няма да има банани, авокадо и манго.
Над 300 типа плодове зависят от прилепите за опрашване. Прилепите оказват помощ за разпространяването на семена за ядки, смокини и какао - главната съставна част в шоколада. Без прилепи също не бихме имали растения като банани, авокадо, манго или емблематичния кактус сагуаро.
16. Прилепите може да са дребни, само че са икзключително бързи.
Колко бързо лети прилеп зависи от типа, само че те могат да доближат скорост над 160 километра в час съгласно най-новите проучвания.

Коронавирусът и прилепите " Някъде в Китай прилеп лети в небето, оставяйки диря от ковид в изпражненията си, които падат в гората. Едно диво животно, евентуално панголин, търсещ инсекти измежду листата, улавя инфекцията от екскрементите. Новият вирус циркулира в дивата природа. В последна сметка е уловено инфектирано животно и човек по някакъв метод хваща заболяването, след което я предава на служащи на пазара за диви животни. Ражда се световно огнище ".
Дали този сюжет се е случил или приказваме единствено за доктрина? Учени се пробват да намерят доказателства, като търсят диви животни, които са приемници на вируса. Намирането на последователността на събитията е " малко детективска работа ", споделя проф. Андрю Кънингам от Zoological Society London. Според него, гама от диви скотски типове може да бъде гостоприемник на вируса, по-специално прилепи, които придвижват огромен брой разнообразни коронавируси.
Тези бозайници се събират в огромни колонии, летят на огромни дистанции и участват на всеки континент. Те рядко се разболяват, само че имат опция да популяризират патогени далеко и в обширни региони. Според проф. Кейт Джоунс от Университетския лицей Лондон, има някои доказателства, че прилепите са се приспособили към енергийните потребности на полета и са по-добри в поправянето на вредите в ДНК-то си.
" Това може да им даде опция да се оправят с по-голяма тежест от вируси, преди да се разболеят - само че това е единствено концепция сега. "
Няма подозрение, че държанието на прилепите разрешава на вирусите да процъфтяват. " Когато помислите за метода, по който живеят, тогава те ще имат огромен набор от вируси ", споделя проф. Джонатан Бал от университета в Нотингам. " И защото те са бозайници, има възможност някои от тях да заразят хората непосредствено или посредством промеждутъчен тип гостоприемник. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР