Приключват дейностите за този сезон по проект Бузлуджа. Основната му

...
Приключват дейностите за този сезон по проект Бузлуджа. Основната му
Коментари Харесай

Приключиха дейностите по запазване на мозайките на Бузлуджа

Приключват дейностите за този сезон по план " Бузлуджа ". Основната му цел е спасяването на изоставения монумент и превръщането му в наличен туристически обект.

След две години работа от фондация " Бузлуджа " оповестиха, че са завършили дейностите по запазването на мозайките в монумента. Те съставляват най-голямото мозаечно пано в Европа, ситуирани на повърхност от 1000 кв. метра.

За да бъдат съхранени от тежките зимни условия и да спре разпадът им, бяха издигнати защитни уреди към двата кръга мозайки.

" С план " Бузлуджа " ние работим в две направления: едната е стабилизирането на паметника, опазването и незабавните ограничения, а другата - правенето на повсеместен проект за запазване и ръководство на постройката. Целта, несъмнено, е той да бъде функционален, да бъде място за просвета и за събития. Нашата последваща цел е да отворим паметника допустимо най-скоро за посетителите ", изясни проектант Дора Иванова.



Следващите действия ще продължат през пролетта и са свързани с обезопасяването на паметника поради мощния посетителски интерес.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР