Приключва вторият етап от реставрирането и оформянето на подстъпите към

...
Приключва вторият етап от реставрирането и оформянето на подстъпите към
Коментари Харесай

В гр. Рила приключва реставрирането на подстъпите към комплекса "Св. Архангел Михаил"

Приключва вторият стадий от реставрирането и оформянето на подстъпите към комплекса на храма " Св. Архангел Михаил " в гр.Рила,  строен през 12 век, досрояван през Възраждането. Обновяването на комплекса  стартира преди 3 години със средства по Програмата за трансгранично съдействие с план с община Старо Загоричане (Северна Македония). 

Укрепването на купола и по фасадата, освежаването на неповторимите фрески в храма, правени през 17 и 19 век,  което завърши преди 3 години, коства малко над двеста хиляди евро.От месеци са осъществя вторият стадий от реставрирането на храма, един от най-старите в региона, построен до някогашния царски път към Рилския манастир. Лазар Чавков зам.-кмет на общината:

" Вътре направиха настилката. Стенописите са отделени. Вътре остава да се довърши второто равнище, което в профил има една стълба. То е било за монахините в миналото. Пътеките, оградата, настилки, парково пространство има малко ".

Заради противоепидемичните ограничения в храма няма да се отслужва литургия, няма да се прави и курбан за здраве на Архангеловден.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР