Приключва първата фаза от проучванията, консервацията и социализацията на една

...
Приключва първата фаза от проучванията, консервацията и социализацията на една
Коментари Харесай

Крепостта Урвич е напълно достъпна за туристи


Приключва първата фаза от изследванията, консервацията и социализацията на една от последните замъци на Второто българско царство, от края на XIV век - крепостта Урвич край село Кокаляне, оповестяват от Национален исторически музей (НИМ).

По обекта работят археолози от НИМ и Секцията за средновековна археология на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ). Проектът на НИМ, наименуван " Цитаделата на Кокалянски Урвич " се осъществя с финансовата поддръжка на дирекция „ Култура “ и е в синхрон с хоризонталните цели на Столичната община за 2022 година - да е обвързван с откриване, запазване и социализиране на недвижимото културно завещание на столицата. Той даде опция за приемане на нова информация по отношение на историческото развиване на столицата, като част от многовековната българска просвета, допълват от НИМ.

" Любимото ми място в покрайнините на София ", това сподели кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на днешното посещаване на Кокалянски Урвич и означи, че крепостта е предпочитан план за Столична община. Наред с едно от най-големите праисторически селища в Европа - Слатина, намиращо се в едноименния столичен регион, крепостта Урвич е от извънредно значение за развиването на град София като конкурентноспособна община в региона на културния туризъм и образованието.

По думите на Фандъкова общината ще продължи да финансира планове през стратегия " Култура ", като създаденият и препоръчан от НИМ " Проект за консервация на археологическите структури на късносредновековен манастир към храм " Свети Пророк Илия " в крепостта Кокалянски Урвич.

" Градската археология е водеща за развиването на културния туризъм и преоткриването на столицата, представяйки събития от историята ни, записани в археологическите пластове, които би трябвало да бъдат непокътнати и показани на новите генерации. Чрез реализирането на плана се обезпечава и по-достъпна среда в покрайнините на столицата и обичано място за отдих на софиянци и техните посетители. В горещите летни дни крепостта Кокалянски Урвич предлага отлична опция за прохладна разходка в планините Плана, Лозенска и Витоша, както и край разхлаждащите бързеи на река Искър ", допълват от НИМ.

Този сезон бяха разкрити остатъци от втори християнски храм, чието действие се отнася към ХIV-ХVІІ век. В руините на храма, наред със стотиците стенописни фрагменти бяха открити и доста забавни находки. До тази година беше прочут единствено един християнски храм, ситуиран в ниската част на укреплението. Неговото изследване стартира през 1969 година от проф. Димитър Овчаров, напомня Българска телеграфна агенция. 

Непосредствената непосредственост на крепостта Кокалянски Урвич до града и достъпа й с градски превоз дава изключителна опция за организирането на просветителни действия свързани с подкрепяне на образователния развой по история на столичните учебни заведения и висши образователни заведения. Ученици и студенти имат неповторимата опция да се допрян в действително време до разкритите старини посредством организирането на уроци навън, провеждането на зелени учебни заведения и новаторски подходи в просветителния развой на подрастващата и млада публика. Социализирането на Кокалянски Урвич чудесно съчетава опциите за безграничен достъп до културно завещание, природа и обучение.

Към момента в археологическите изследвания вземат участие студенти от Нов български университет, СУ " Св. Климент Охридски ", Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий " и Шуменскиу университет „ Епископ Константин Преславски ". Предвижда се да бъдат извършени серия от семинари на тематика " Средновековно крепостно строителство - ландшафти и архитектурни похвати “, както и профилирани образования за студенти по археология, история, реституция и консервация.

Втората фаза на изследванията и дейностите на обекта ще продължат през октомври по план на НИМ с финансовата поддръжка на Министерството на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР