Приключва евтаназията в два от трите свинекомплекса в Русенско, засегнати

...
Приключва евтаназията в два от трите свинекомплекса в Русенско, засегнати
Коментари Харесай

Приключва загробването на близо 60 000 прасета в Русенско

Приключва евтаназията в два от трите свинекомплекса в Русенско, наранени от африканската чума. В петък са загробени и последните от 17 хиляди свине в Николово, а през днешния ден на финала са дейностите от фермата в Бръшлен с 40 000 животни.

Между селата Българско Сливово и Драгомирово зад царевичните ниви се намира и площадката избрана за загробване. Теренът е утвърден, само че достъпът до там е стеснен. Трябва да бъдат загробени 17 500 свине.

Площта е готова, само че се бавят изкопните действия. Изкопани са единствено два трапа, а по преценка на епизоотичната комисия ще са нужни 7-8.

В Николово и Бръшлен се прави усилена стерилизация, с цел да могат да стартират работа допустимо най-скоро. Нови свине могат да влязат там най-рано след 6 месеца.

„ Зависи от нас към този момент какъв брой бързо ще успеем да измием, качествено, да почистим, да дезинфекцирам”, сподели доктор Христо Стойков, ветеринарен доктор на Свинекомплекс – Бръшлен.

А в Голямо Враново с хиляди свине минават по този път занапред.

„ В Свинекомплекса Голямо Враново умъртвяването и загробването стартира в събота, продължава и все още. Около 3000 са животните до вчера”, изясни доктор Георги Дяков, шеф на ОДБХ-Русе.

Властите успокояват, че няма заплаха за популацията наоколо до Сливо поле, където са два от терените за загробване на животни.

„ На първия терен, където към този момент е завършила работа, е ограден и има съответна табела. Там, където още продължава, полицията охранява, до момента в който се направи оградата, живата защита продължава”, съобщи Михаил Чиликов, зам.-кмет на Сливо поле.

Трите ферми ще получат отплата от страната за загробване и стерилизация от общо милион и половина лева

От през вчерашния ден до през днешния ден в Българско Сливово са умъртвени 2000 свине. Заради бавните темпове община Свищов разгласи бедствено състояние.

"Не търсим финансовата помощ. Търсим експедитивно бързо да загробим животните, с цел да не предизвикаме някакви проблеми по отношение на високите температури”, разгласи Генчо Генчев, кмет на община Свищов.

Теренът дава отговор на условията. Заради липса на задоволително техника обаче изкопите се бавят.

"Вероятно ще се наложи и наново отнасяне на мястото, обиколки и така”, счита Стефан Димитров, координатор в епизоотичната комисия.

Хората спомагат на полицията. Както преди година, когато непринудено са премахнали прасетата си. В региона чакат помощ и от армията.

В Свищовско се надяват да приключат с евтаназията до края на оповестеното бедственото състояние, до 11 август.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР