Приключилата Седмица на новото испанско и ибероамериканско кино беше една

...
Приключилата Седмица на новото испанско и ибероамериканско кино беше една
Коментари Харесай

Невестата - един опит върху Лорка

Приключилата " Седмица на новото испанско и ибероамериканско кино " беше една от най-силните в историята на сходни прояви. Фаворитите " Никой не желае нощта " с Жулиет Бинош на Изабел Койшет и  " Труман " с Рикардо Дарин излизат скоро по екраните. Аз чаках с голямо нетърпение  " Раздялата " (разочарование, досада и претенция). Силно се открояваше " Палми в снега " - велика любовна история, прочувствена, сантиментална и грабваща, цялостна с изменничества и инциденти, на фона на историческа фреска за ориста на Екваториална Гвинея, която ме шокира и очарова. В този филм чух цитата на годината: " тялото ми не е девствено, само че душата ми е, давам ти я " и видях най-красивата тъмнокожа жена, Берта Васкес.

Задължителното заглавие беше  " Невестата " на Паула Ортис, по безконечната творба на Лорка " Кървава женитба ", с 15 награди (две " Гоя " ) и оценка 6.9 в IMDb. Между другото, наложително не значи безусловно хубаво...

Класическият любовен тригълник ви е прочут - невестата (Инма Куеста), смугла сластна грациозна красавица с огнени очи и гарванова коса, женихът (Асиер Ечендия), добър правилен влюбен съзнателен момък с очила и златно сърце, и обичаният (Алекс Гарсия), дългокос широкоплещест снажен мощен мачо с изваяно от античен ваятел лице, женен за друга с дете. От останалите е значима единствено майката на младоженеца (наградената Луиса Гаваса), сурова и жестока жена, претърпяла доста несгоди и преглътнала доста тъга, непреклонен съдник и отмъстител. Семейните вражди са претупани, бягството от самата женитба също. Наблегнато е на познатото и предстоящото - дълги едри проекти на лица, по които без доста труд се четат крайни страсти, съпроводени с класическо фламенко, буйни танци, разтеглена до безспир кулминационна точка, мъртви тела, мистериозна сбръчкана и подла бабичка, най-вероятно Смъртта, странни и сюрреалистични видения...

Режисьорката се е подхлъзнала по комфортния надолнище на екзотиката, на плакатното и повърхностното (въпреки че актьорите са чудесни и играят перфектно). Има компромис с качеството и дълбочината на възприятията, които са сменени от късите и утъпкани пътища на първичните пристрастености. Надделява илюстративният, бляскав, атрактивен и демонстративен, само че не и бездънен автентичен прочит.

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР