Приключи успешно участието на българския национален отбор по природни науки

...
Приключи успешно участието на българския национален отбор по природни науки
Коментари Харесай

Бронзови медали за българските ученици на турнир по природни науки в Китай

Приключи сполучливо присъединяване на българския народен тим по естествени науки в 5-ия Международен Турнир на младите естествоизпитатели, който се организира ог 30 юни до 5 юли т.г. в китайския град Нанджин (Нанкин).

Нашите възпитаници приключиха втори в третата полуфинална борба, откакто вследствие от тактическа неточност им бяха начислени наказателни точки и изостанаха от спечелилия в борбата - единия от тимовете на домакините, Училището за задгранични езици (гр. Нанджин), на чиято територия се организира надпреварата. С това те си подсигуряваха бронзовите медали.

Във финалната тройка, с изключение на спечелилия от нашата полуфинална борба, се класираха тимовете на Швейцария и Нова Зеландия, които водиха доста оспорвана битка до последния миг и си поделиха златните медали, като за безспорен победител на Турнира бе разгласен дебютиращият състав на Нова Зеландия.

С това свое почтено показване българските възпитаници възобновяват серията от участия на български тимове в този утвърждаващ се влиятелен интернационален шампионат. В предходни негови издания до момента сме имали бронзови (2013 г.) и златни медалисти (2014 г.). Сред рекордните през тази година 18 тима от 11 страни, в неофициалното отборно класиране по точки българският тим се класира наедно с финалистите от последните 2 години - тима на Хърватска и остави зад себе си обичайно мощни тимове като Беларус, 3-те тима на Русия и множеството от тимовете на страната-домакин Китай, Индонезия, Иран и други, оставяйки усещането, че изцяло справедливо е можел да откри място и измежду финалистите.

Тазгодишният състав на българския тим включва напълно нови имена - Борис Панайотов-капитан и Георги Иванов (СМГ), Лъчезар Димитров (НПМГ-химия), Виктор Гилин (НПМГ-биология) и Васил Николов (ПЧМГ). Ръководен е от гл.ас. доктор Мария Явахчова (ИЯИЯЕ-БАН) и Никола Каравасилев (докторант от СУ-ФзФ), а българската делегация се води от дългогодишния представител и самостоятелен член на Международното Жури доктор Младен Матев (ИЯИЯЕ-БАН), взаимно с доктор Милен Кадийски (Аурубис-България).

Участието и подготовката за българското показване бяха осъществени със значителен принос и поддръжка от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ-БАН), а подготовката на състезателите се организира на територията на ИЯИЯЕ и Физическия факултет на СУ " Св. Кл. Охридски ". От тази година те са включени като предпочитани действия по план на ИЯИЯЕ " Въвеждане на проучвателен способи в образованието и приобщаване на надарени възпитаници и учители към надпревари и изяви по естествени науки " към програмата на Българска академия на науките " Въвеждане на модерни способи в образованието и работата с младите гении ", осъществена с целево финансиране, което подкрепя поемането на разноските на ръководителите от Академията и присъединяване им в подготовката на този и други български училищен тимове. То е съфинансирано тази година и от персонални дарения, целеви средства от учебни настоятелства (СМГ, ПЧМГ) и такива събрани с благотворителни акции (НПМГ). При подготовката участваха с директна техническа и еспертна помощ по съответни тематики и представители на научни звена от Българска академия на науките - ИГФР (доц. доктор Мария Генева и Камелия Миладинова) и ИБЕ (доц. доктор Лучия Антонова).

Международният Турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists` Tournament, IYNT, iynt.org) е първото и най-успешно съревнование по проучвателен задания от този жанр за възрастовата група 12-16 година Той е съучреден от българската страна и Българска академия на науките през 2013 година под почетния патронаж на акад. Стефан Воденичаров и има за цел да вкара и ползва изследователските способи за образование и други новаторски подходи в региона на естествените науки за възпитаници в прогимназиална и младша гимназиална възраст. Ролята на Турнира и подготовката за него включват подкрепяне на образованието по естествени науки с високоефективни средства от компетентността на научно-изследователските звена в Българска академия на науките и другаде, придобиване на лидерски и презентационни умения за безапелационно отборно показване на проучвателен конгреси в турнирен формат, както и ориентиране на най-хубавите към разнообразни спортни и извънкласни изяви на по-високо равнище и отсега нататък.

Отборът се завръща в цялостен състав в София на 7 юли 2017 с полет на Катарските авиолинии от гр. Доха, Катар, идващ на летище София-Терминал 2 по разписание в 19:15 ч.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР