Приключи сделката по придобиването на ОББ Метлайф АД от ДЗИ

...
Приключи сделката по придобиването на ОББ Метлайф АД от ДЗИ
Коментари Харесай

ДЗИ придоби напълно ОББ Метлайф

Приключи договорката по придобиването на ОББ Метлайф АД от ДЗИ Животозастраховане ЕАД (до в този момент 40% дял на Metlife и 60% дял на ОББ АД), с което ДЗИ Животозастраховане ЕАД (ДЗИ) се трансформира в едноличен притежател на капитала на сдружението. След идното регистриране в Търговския указател ОББ Метлайф АД (ОББ Метлайф) ще бъде преименувано на ОББ Животозастраховане ЕАД (ОББ Животозастраховане). С това название компанията ще действа до цялостното си консолидиране в ДЗИ, което се чака до края на годината.

Общият пазарен дял в българското животозастраховане на ДЗИ и ОББ Животозастраховане ще бъде 21%, откакто близо 400 000 клиенти (към края на 2017) на ОББ Метлайф бъдат трансферирани към ДЗИ. Няма да има други промени във връзка с изискванията и договорите на клиентите. Под новото си име ОББ Животозастраховане ЕАД, компанията ще продължи да обслужва актуалните клиенти на ОББ Метлайф в ОББ в цяла България. Условията на към този момент подписаните контракти ще останат годни до тяхното приключване.

Междувременно нов Управителен съвет ще промени организационната конструкция на ДЗИ Животозастраховане и неговите две дъщерни сдружения ДЗИ Общо обезпечаване и новопридобитото ОББ Животозастраховане. Промените ще разрешат на компанията да се концентрира върху стратегическите цели, да усъвършенства процесите и структурата си, както и да увеличи контрола върху интервенциите. Бистра Василева ще бъде Член на УС и Изпълнителен шеф „ Общо и корпоративно обезпечаване “, Евгени Бенбасат ще бъде Член на УС и Изпълнителен шеф „ Банково и животозастраховане “. Евгени Бенбасат се причислява към топ мениджмънта на ДЗИ от позицията Изпълнителен шеф на ОББ Метлайф, която заема от 2009 година досега. Неговото предопределение в ДЗИ идва да удостовери желанието за последователност и реализиране на равномерен преход във всички процеси след придобиването. Стефан Делат е третият нов член на Управителния съвет, заемащ длъжността Изпълнителен шеф “Финанси “ и „ Риск”. До момента господин Делат е Главен финансов шеф на CSOB, Словакия. Коста Чолаков и Дияна Стойнова ще продължат да извършват своите отговорности надлежно като Главен изпълнителен шеф и Главен търговски шеф, както и да бъдат членове на Управителния съвет.

Докато Управителният съвет на ОББ Животозастраховане ще бъде тъкмо същият като този на ДЗИ, неговият Надзорен съвет ще се разграничава. Той ще бъде управляван от Петър Андронов, кънтри управител на КВС Груп за България и ръководител на Управителния съвет на ОББ. Другите членове на Надзорния съвет на ОББ Животозастраховане ще бъдат Йохан Демен и Григорий Вазов (членове също на Народно събрание на ДЗИ). Новата компания ще продължи бизнес тактиката на ОББ Метлайф посредством слагане на акцент върху капиталовите и спестовни артикули, които и досега са били в центъра на предпочитаните области на работа на компанията.

„ Близо 60% от продуктите, предлагани от ОББ Метлайф до момента, са рискови, капиталови и спестовни артикули, които не са директно свързани с банковите артикули. Ще работим да запазим този дял. Това, което ни отличава от останалите финансови компании в България, е гарантирането на стабилността и конкурентоспособността на банково-застрахователния модел на KBC Груп. Служителите в клоновете на ОББ ще оферират разнородни застрахователни артикули, които биха представлявали интерес за съответните клиенти. Виждаме огромен капацитет за напредък на капиталовите и спестовните застрахователни артикули заради трендовете на пазара през последните години за ниски лихвени проценти и увеличение на спестяванията. Възнамеряваме да реализираме двуцифрено нарастване на продажбите и облагата на нашата компания. Смея да кажа, че се стремим към лидерската позиция на пазара и към превръщането ни в пример във връзка с качеството на нашите артикули ", показа Коста Чолаков, ръководител на Управителния съвет и Главен изпълнителен шеф на ДЗИ и на ОББ Животозастраховане.

„ Пълното придобиване на ОББ Метлайф ускорява банково-застрахователния модел на KBC Груп в България. По този метод в допълнение ще увеличим успеваемостта на предложенията на ОББ за непрекъснато изменящите се застрахователни потребности на нашите клиенти. Докато те търсят улесняващи ги обслужващи решения и благонадежден сътрудник, който може да се погрижи за техните потребности от начало до край, усъвършенстваното портфолио и потребителска база на ДЗИ ще послужат като съвършена композиция, която позитивно добавя съществуващите застрахователни благоприятни условия на ОББ Метлайф. С приключването на договорката ОББ Животозастраховане става част от огромното семейство на KBC Груп в България, с което подсигурява повече доверие и благоприятни условия за клиентите си ", разяснява Петър Андронов, кънтри управител на КВС Груп за България, ръководител на Надзорния съвет на ОББ Животозастраховане и ръководител на Управителния съвет на ОББ.

Сделката към този момент е утвърдена от регулаторните и антитръстовите органи и е входирана за регистрация в Търговския указател.

Заедно с ОББ Животозастраховане, ДЗИ ще спомогне за подобряването на връзката сред застраховането и банките. ДЗИ е приета от промишлеността като знак на застраховането в България и като компания с най-дълга история и опит на българския осигурителен пазар. Компанията непрекъснато развива необятна гама от артикули в региона на общото обезпечаване и животозастраховането, както и артикули, свързани с покриването на здравни опасности. През годините специалистите на ДЗИ, работещи в чудесно проведена дистрибуторска мрежа, сътвориха редица новаторски решения в продуктовото портфолио, както и в потребителските и посредническите услуги въз основа на техния опит и деен интернационален продан в границите на KBC Груп, част от които е ДЗИ от 2007 година насам.

С завършването на договорката ДЗИ ще предложи на българските клиенти необятна гама от банково- застрахователни артикули посредством улеснен метод, следвайки дълготрайния ангажимент, деклариран от KBC Груп при завършването на договорката за придобиване на Обединена българска банка и ОББ Интерлийз през 2017 година – гаранцията, че българските клиенти получават висококачествени банкови, застрахователни и други финансови услуги в сходство със стандартите и равнището, което заслужават.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР