Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана

...
Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана
Коментари Харесай

Одитният доклад н АДФИ за Пирогов: Няма данни за злоупотреби и корупционни практики

Приключи инспекцията на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), инициирана от министъра на опазването на здравето проф. Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска кореспонденция, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от управлението на болница " Пирогов ". Това оповестиха от лечебното заведение.

В 93 страници Одитният отчет отразява цялостната инспекция в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " за активността й в интервала от началото на юли 2022 година  до края на юли 2023 година

В Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за осъществени закононарушения, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на вреди в лечебното заведение.

Въз основа на този отчет са издадени 4 акта за административни нарушавания. Първите три акта са за закъснение от няколко дни на качване на информацията в профилираната осведомителна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това закъснение се дефинира като маловажно.

Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в обстановка на непроведен от предходното управление търг и неприключила процедура по нов. Това е осъществено от управлението в обстановка на последна нужда заради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна.

Тази процедура е открита в множеството лечебни заведения в страната. Според член 8 от Закон за административните нарушения и наказания " Не са административни нарушавания действията, които са осъществени при неизбежна защита или последна нужда ".

Като умозаключение Одитния отчет на АДФИ постановява, че няма закононарушение, няма корупционни практики.

" Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на опазването на здравето ще отдръпна решението за промяна на управлението, аргументирано с осъществени финансови злоупотреби и закононарушения ", споделят от " Пирогов ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР