Приключи посещението в Тайван на Нанси Пелоси - председател на

...
Приключи посещението в Тайван на Нанси Пелоси - председател на
Коментари Харесай

След посещението на Пелоси: Китай преустанови вноса на редица продукти от Тайван

Приключи визитата в Тайван на Нанси Пелоси - ръководител на Камарата на представителите в американския Конгрес. Напрежението, което то провокира сред Пекин и Вашингтон обаче, остава.

Защо Пелоси се реши на предстоящата, само че необявена публично в програмата ѝ стъпка, какви ще бъдат следствията за Вашингтон, Пекин и Тайпе и по какъв начин реагира интернационалната общественост?

По-малко от 24 часа продължи визитата на Нанси Пелоси в Тайван, само че провокира повече от бурни реакции. Тя приветства острова като " едно от най-свободните общества в света ".

" Нашата взаимност с вас е по-важна отвсякога, защото вие защитавате Тайван и свободата си, и по време на двустранната среща обсъдихме основни благоприятни условия за задълбочаване на нашето партньорство, което поддържа демокрацията и правата на индивида ", сподели Пелоси.

Не желаеме нищо в Тайван да се случва принудително. Но един от най-големите източници на мощ, които съществуват, е демокрацията, сподели още Пелоси. Но акцентира, че визитата не зачертава доктрината " Един Китай ". Официално Съединените щати не са признали Тайван, който е считан от Пекин за китайска територия. За управляващите в Тайпе визитата е знак поддръжка за признание на легитимността им.

" Благодарни сме за визитата на делгацията при такива комплицирани условия и го одобряваме като проява на непоколебима поддръжка за народа на Тайван. Присъствието на ръководителя тук покачва публичното доверие в силата на нашата народна власт като основа на партньорство ни със Съединените щати ", сподели Цай Ингвен, президент на Тайван.

Последва гневна реакция на Китай, който и преди визитата твърдо и неведнъж съобщи, че то е нежелано.

" Китай неведнъж даде да се разбере, че твърдо се опълчва на визитата на Пелоси в Тайван. И това беше направено по всички канали, и на всички равнища. Очевидно, Съединените щати и сепаратистките сили в Тайван не чуха. И по тази причина китайските военни прибегнаха до единствения език, който Вашингтон и сепаратистите схващат ", сподели Хуа Чунин, представител на Министерство на външните работи на Китай.

Китай отвърна със наказания за тайванска земеделска продукция, възбрана за импорт на пясък на острова и приучване на посланика на Съединени американски щати в Пекин в китайското външно министерство. Освен това, в шест зони - доста покрай територията на Тайпе, започнаха огромни военни учения по въздух и вода.

Официално " Тайпе " ги осъди и ги оприличи на " въздушна и морска обсада " на острова. В Москва обявиха, че визитата е " чиста провокация " и не трябва да се подценява напрежението, което тя основава в района, само че прибавиха, че би трябвало да се внимава и с гръмките дума за " международна война ". Международната общественост прави оценка случилото се като предзначено за вътрешнополитическа приложимост в Пекин и Вашингтон.

" Китай не пожела да утежнява обстановката и да тласне връзките си със Съединените щати в още по-дълбока пропаст, тъй като това не е в полза на Китай, не е в интерес и на американците. Не е в полза на целия свят ", сподели Виктор Гао, анализатор към Австралийския народен университет.

Азиатската обиколкна на Нанси Пелоси продължава в Южна Корея и Япония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР