Приключи първи етап от почистване на северния бряг на река

...
Приключи първи етап от почистване на северния бряг на река
Коментари Харесай

Изкараха техниката от река Марица, почистването е временно спряно

Приключи първи стадий от разчистване на северния бряг на река Марица в Пловдив. Дейностите обхващаха сектора, заключен сред Железопътния мост и бул. „ Васил Априлов “. Тежката техника е изкарана от коритото, а служащите ще се върнат още веднъж на терен след празничните дни. Тогава на място ще участват и членове на Междуведомствената комисия, които да упражняват надзор върху процеса.
Прочетете още
Сега въпросната локация е тотално преобразена – и наподобява по този начин, както трябваше да наподобява още преди години. Марица не бе почиствана и стопанисвана вярно от над десетилетие и замязя на река в тропиците, докато периодическите резитби в коритото ѝ бяха по-скоро козметична активност.



Към днешна дата тревните площи са заравнени, а самораслата и нездрава крайречна растителност – изсечена. След съвещания с еколози на Община Пловдив и „ Зелени Балкани “ бе решено част от дърветата да бъдат съхранени. Оставени са тези, които вършат „ склоп “ на водното течение и играят роля за укрепването на крайбрежията.

Премахнатите дървета са нарязани, сортирани и откарани в склада на Оперативна програма „ Градини и паркове “ в Пловдив. Листната маса и тънката дървесина пък са превозени до компостираща апаратура за оползотворяване.



Скоро това ще се случи ѝ в отсрещната страната на реката, откъм бул. „ Марица-Юг “. Предстои работния екип на компанията БКС „ Озеленяване “, виновна за почистването, да се изтегли към южния бряг, където ще се извърши идващия стадий от дейностите по разчистване. Специфичното е, че линията там е по-тясна, само че обрасла в буйна саморасла растителност. Това ще наложи друг режим на работа. От софийското сдружение имат задачата да се съобразят и с особеностите на размножителния интервал при птици и водни типове.



Припомняме, че БКС „ Озеленяване “, която след дългогодишна правосъдна сага съумя да завоюва публичната поръчка за 1,5 млн.лв., разполага с 90 дни период. През този интервал ще би трябвало да обработи е близо 6 км – от жп моста до 300 м под подприщителното оборудване за завиряване на реката. Първо ще се прочисти растителността отвън водното легло на реката, а при започване на юни служащи и техника ще се трансферират към островите на Марица.

ПРЕДИ ПОЧИСТВАНЕТО:



 

СЛЕД ПОЧИСТВАНЕТО:





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР