Приключи 31-та българска антарктическа експедиция. За първи път пътуването към

...
Приключи 31-та българска антарктическа експедиция. За първи път пътуването към
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Догодина ще имаме модерна българска лаборатория на Антарктида

Приключи 31-та българска антарктическа експедиция. За първи път пътуването към българската база на остров Ливингстън беше с български транспортен съд – „ Св. Св. Кирил и Методий “. Корабът напусна при започване на месец март и се чака да дебаркира на българското пристанище в края на този месец. За експедицията на ледения континент разговаряхме в студиото на PrimeTime с българския академик и полярен откривател проф. Христо Пимпирев.

„ Ние фактически бяхме антарктически стопаджии. В продължение на 30 години разчитахме на благоволението на други народи да ни вземат, както стопаджията или ще спре колата да се качи някой или не. Същото беше и с нас и постоянно сме треперили до последния миг дали ще имаме експедиция или не “, описа проф. Пимпирев.
Много сме щастливи, че имахме такива другарски народи, които ни помагаха 30 години. Преди всичко това са нашите съседи по база – испанците, които имат два кораба за проучване на Антарктида. Това са също бразилците, чилийците, аржентийците, уругвайците – кой ли не сме употребявали да организираме нашите експедиции.
„ Дойде момента да потвърдим в действителност, че ние сме с изключение на антарктическа, само че и морска страна, защото научноизследователски български транспортен съд, пък камо ли той боен, до момента не е плавал в международния океан. Това е първият в света боен научноизследователски транспортен съд, който плава в международния океан с български екипаж и доближи до Антарктида “, уточни проф. Пимпирев.

Той благодари на екипажа на кораба за добре свършената работа. По неговите думи към този момент са сложени основите на българската лаборатория.
Този сезон се лееше бетон. Догодина следва да бъде затворена със специфични студоустойчиви панели. В края на идната експедиция, която ще завърши март 2024 година, към този момент би трябвало да имаме една съвсем издигната, съвременна научноизследователска лаборатория, която ще вдигне нашата просвета на доста високо равнище, тъй като там се вършат едни от най-важните открития за международната просвета.
Проф. Пимпирев изясни, че на Антарктида се вършат голям брой проучвания на международния океан.

„ В акваторията на българската база се спускаше един специфичен апарат, който вземаше проби от седиментите, утайките на дъното, дружно с животинския свят, който има там. Това са ендемични животни, които живеят на 0-1 градуса. От тях се вадят вещества, които се употребяват за нови медикаменти. Преди 10 години чилийците патентоваха едно лекарство срещу рака точно от сходни вещества от Антарктида “, изясни професорът.

Той добави, че се вършат проучвания и на световното стопляне.

Проф. Пимпирев означи, че на ледения континент има находища на доста редки метали, мед и други
Романтичните години на българската база свършиха, точно с идването на интернет. Даже ние забранихме, когато се храним, да се употребяват мобилни телефони. Тоест, когато седнем всички на масата, мобилните телефони се изключват, тъй като ти нямаш контакт със своите сътрудници.
„ Антактида не е допряна от антропогенното замърсяване. Този континент е като друга планета. Действително, когато си там, в своя къс човешки живот ти отиваш на друга планета, което е доста по-лесно, в сравнение с да чакаш да отидеш на друга планета с галактически транспортен съд. С нашия транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ може да отидеш на друга планета, която е Антарктида, която е на земята “, сподели още проф. Пимпирев.

Там хората живеят заедно, оказват помощ си, няма злоба и ненавист. Там е като общество от бъдещето, уточни откривателят.

„ Там хората се обичат. Нека да се обичаме, не да се ненавиждаме и вторачваме в политиката и по какъв начин да създадем мръсно на другия. Обичайте се и тогава и светът ще по-хубав “, посъветва проф. Пимпирев.

Целия диалог вижте във видеото.

А по какъв начин наподобява българският антарктически транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ от вътрешната страна може да разберете от поредицата на Живко Константинов „ Ела в “:
Свързани
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР