Приказките за перки и фотоволтаици са най-малкото несериозни, смята почетен

...
Приказките за перки и фотоволтаици са най-малкото несериозни, смята почетен
Коментари Харесай

Д-р Тренчев: По-подходящото понятие за реформата в енергетиката е разсипия

Приказките за перки и фотоволтаици са най-малкото несериозни, счита почетен президент на КТ „ Подкрепа “

В случай че въглищните централи спрат работа, страната ще се изправи пред страховит недостиг на сила и ще се наложи импорт на по-високи цени. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Константин Тренчев, почетен президент на КТ „ Подкрепа “.

Той напомни, че ние произвеждаме главно ток от два източника – двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “ и въглищните централи. Но доста скоро можем да се лишим от тези източници.

„ 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ се чака да бъде затворен през 2027 година, а 6 блок – 2029 година Ще отпаднат 2 ГВт от мощностите, които създават ток. Другата централизация на произвеждане е в Маришкия басейн. Настоящото държавно управление е поело ангажимент да затвори тези централи “, предизвести доктор Тренчев.

Според него приказките за перки и фотоволтаици, които ще ни дадат изчезналия ток са най-малкото несериозни.

Синдикалистът обърна внимание на данните за производството на електричество от сходни мощности в дните, когато имаше сняг. „ Тогава те не са произвели нищо, тъй като физически не могат да го произведат “, съобщи доктор Тренчев и добави, че същото е ситуацията и с вятърните перки, които са доста хубави, само че са променлив източник на сила. „ Вятърът не зависи от политически решения “, акцентира той. Д-р Тренчев е безапелационен: перките и фотоволтаиците могат да бъдат единствено допълващи, само че не и базови мощности на една енергийна система.

„ Базата са единствено източници, за които си сигурен, че ще произведат несъмнено количество електрическа енергия. А не да мине облак, да ти спре вятърът и надлежно да няма произвеждане. Всичко това би трябвало да накара нашите политици да се замислят “, прикани почетният президент на КТ “Подкрепа “.

Базовите мощности ще са нужни и в случай че желаеме по нашите пътища да се движат електрически автомобили. „ Ако 50% от българския авто парк са електрически автомобили, тогава ще ни трябват още два АЕЦ. Защото електрическите автомобили се движат на ток “, сподели доктор Тренчев.

Основната причина за поредицата от безотговорни решения, които заплашват естествената работа на енергийния бранш, е в мандатното мислене. „ Мандатното мислене на политиците е проблем – даваме обещания, взимаме заеми, запушваме в този момент устата на миньорите. А от кое място ще дойдат парите? Взимането на заеми товари страната и тези пари ще би трябвало да се връщат. Безотговорните решения се взимат от законни хора, за жалост те би трябвало да се съблюдават “, сподели почетният ръководител на КТ „ Подкрепа “.

Той акцентира, че промените в огромните публични системи – енергетика, обучение, опазване на здравето – изискват време, с което днешните политици не разполагат.

„ Всяка власт, която идва почва промени. Реформа, съгласно енциклопедия „ Британика “, значи смяна на едно положение към по-добро, а не към неприятно. Ако е смяна към по-лошо, тогава дано му сложим друго име – пагуба, деградация…, само че не и промяна. Не може в тези системи да нямаш небосвод от 15-20 години напред. Могат да се създадат огромни бели, което е нашето терзание. По-подходящото разбиране за промяната в енергетиката е пагуба “, съобщи доктор Константин Тренчев.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР