Приказката за Лъжливото овчарче“ се разказва в различни варианти на

...
Приказката за Лъжливото овчарче“ се разказва в различни варианти на
Коментари Харесай

5 причини за детските лъжи

Приказката за „ Лъжливото овчарче “ се споделя в разнообразни разновидности на разнообразни езици. Защо? Защото всички деца обичат да послъгват.

Това нормално са леки разминавания с истината, които обаче не трябва да пропущаме без внимание, поучават психолози. Според тях тези малчугани, които постоянно прибягват до неистини, са неуверени в себе си. Искат да избегнат наказване или да си припишат достолепия, с цел да се откроят и да излязат едни гърди пред другарчетата си.

Зад детската неистина обаче постоянно прозират съществени проблеми, над които американският детски психолог, създател на 5 книги със препоръки за родители, ни приканва да помислим и предлага метод за справяне с казуса.

Страх от наказване

Децата се опасяват да не бъдат осъдени. Особено, в случай че родителите са по-строги и имат нереални и повишени упования. Например, в случай че майката на 5-годишно момиченце чака, без да го подсеща, то да си сгъва и подрежда облеклата или да подвига масата, откакто се е нахранила. И, когато попита дребната хитруша, дали и свършила всичко това, тя ще отговори „ Да “, даже в реалност да е не запомнила. Така майката остава с усещане, че детето лъже.

Зад тази неистина обаче прозира различен проблем – нереалните упования на майката. Нейното дете просто пробва да се оправи със обстановката, по този начин както може. И лъжата е неговият метод на акомодация.

Завишена самокритика

Учениците постоянно лъжат, с цел да наподобяват почтени в очите на приятелите си. Така да вземем за пример, в компания те може да опишат, че са срещнали рок-звезда, прочут състезател или актьор, да се похвалят с „ имането “ на родителите си, преувеличавайки истината.

Няма нищо обезпокоително, в случай че това се случва понякога. Ако обаче младежът прекомерно постоянно прибягва до сходни неистини, това е сигнал, че в действителност е неудовлетворен от себе си.

В сходна обстановка е добре да поговорите и да разберете за какво той се усеща по този начин. Възможно е връстниците му да не го почитат, да му се присмиват, да го наскърбяват. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР